Blog - recepty
Horké jablko
18. 12. 2022
Oblíbený jablečný nápoj vonící skořicí jistě znáte. Obvykle se
připravuje z jablečného moštu nebo jablečného džusu. Džusy nejsou
v přísné fázi povoleny, nicméně i tak si můžete tento nápoj připravit a
vychutnat si ho třeba na Štědrý večer u stromečku. Místo džusu jednoduše
použijete jablko. Jedno jablko denně je povinnou součástí vašeho jídelníčku,
tak proč si na něm nepochutnat v trochu jiné podobě
Vánoční cukroví II
18. 12. 2022
Vánočnímu cukroví jsem se obšírněji věnovala ve svém loňském
příspěvku. Dnes chci přidat jen několik tipů a také jeden velmi jednoduchý
recept na vánoční bonbony.
Znáte staročeský hubník?
18. 12. 2022
Staročeský krkonošský
hubník (nebo také houbovec) je bezmasý pokrm, který býval typickým
štědrovečerním pokrmem pro chudé podhorské oblasti, především Krkonoše.
Základem jsou samozřejmě lesní houby, většinou sušené, které se do mnoha pokrmů
přidávaly místo masa.
Jahodová sezóna ještě nekončí
12. 7. 2022
Kdybyste se mě zeptali na nejoblíbenější ovoce z mé
zahrady, jahody by s přehledem vyhrály. Kdo by nemiloval neopakovatelnou
vůni a chuť čerstvých jahod uzrálých pod
domácím sluncem.
Chřest
17. 5. 2022
Užijte si chřestovou sezónu! Chřest se v jídelních plánech objevuje
celkem pravidelně. Jde o sezónní zeleninu, sklízí se přibližně od poloviny
dubna do začátku června. Sluší mu jednoduché úpravy, které snadno zvládnete i
v rámci programu Metabolic Balance.
Minestrone ve dvou verzích
Polévky jsou obzvlášť v zimě (nebo i na jaře, pokud jaro vypadá tak jako
to letošní, které se někde zapomnělo) mým oblíbeným jídlem - jsou
rychlé na přípravu a s povolenou porcí chleba plně nahradí hlavní jídlo.
Jedna z mých TOP je polévka minestrone. K její přípravě je potřeba jen trocha zeleniny, která většinou v lednici je.
Lasagne a Metabolic Balance? Jde to!
22. 03. 2021
Lasagne jsou italské velmi
široké těstoviny. Název současně odkazuje k pokrmu, který se z těchto
těstovinových plátů vyrábí. Tradiční lasagne vznikají střídáním vrstev
těstovin, bešamelové omáčky a omáčky boloňské. V různých variacích se do
nich přidávají ještě i sýry, zelenina, houby.
Více
Hrátky s boloňskou omáčkou
15. 3. 2021
Věděli jste, že i v přísné fázi programu Metabolic Balance si můžete
připravit boloňskou omáčku? Zapomeňte ale přitom na rozvařené špagety s
kečupem. Originální boloňská omáčka (italsky ragù alla bolognese, ragù bolognese nebo jednoduše ragù) je původně italská omáčka založená na mase, jež je typická pro město Bologna a používala se v kombinaci s těstovinami typu tagliatelle nebo lasagne.
Ďábelská topinka
Vepřové po sečuánsku
1. 3. 2021
Dostali jste chuť na asijskou kuchyni, ale v metabolicky příznivé
podobě? Tak vyzkoušejte vepřové po sečuánsku. Jako obvykle jsem při
přípravě jídla improvizovala. V původních receptech jsou využívány
ingredience, které v jídelních plánech rozhodně nenajdete. Vynechala
jsem kešu ořechy, chilli omáčku, cukr, škrob, kuřecí vývar a vzniklo
jídlo...
Boršč ve třech podobách
22. 2. 2021
V zimě jsou polévky IN, tak proč ne třeba boršč? Zelí i červená řepa
patří mezi typicky zimní zeleninu a v obchodech je obojí snadno
dostupné.
Cizrnový kuskus
3. 2. 2021
Ano, čtete dobře, cizrnový kuskus. Nejedná se o
kombinaci cizrny s kuskusem, ale o produkt z cizrnové mouky ve tvaru
kuskusu. Objevila jsem ho náhodou, když jsem navštívila jednu z
brněnských prodejen zdravé výživy... Místo hledaného sečuánského pepře
jsem si odnesla cizrnový kuskus. Vzápětí jsem ho vyzkoušela a hned se
zabydlel v mé kuchyni.
Proteinová rýže
28. 1. 2021
Proteinové těstoviny už jistě většina z vás zná. Jde o "těstoviny" připravené z mouky z luštěnin, např. z červené čočky, cizrny, fazolí. Jinými slovy - jedná se o luštěniny převlečené za těstoviny. S těstovinami mají společný v podstatě pouze tvar. Nevyužívají se jako příloha k jídlům, ale jako zdroj bílkovin.
Žito v kuchyni
24. 1. 2021
Žito seté je v potravinářském průmyslu využíváno
zejména v podobě mouky při přípravě pečiva. Žitný chléb určitě nemusím
představovat, je pravidelnou součástí jídelních plánů Metabolic Balance,
ať už jako celozrnný žitný chléb nebo žitný knäckebrot. Mnozí z vás si
žitný chléb podobně jako já sami pečou z žitného kvásku.
Mandeláda aneb rozmazlujte se!
11. 1. 2021
Začátek roku je pro mnohé z nás obdobím, kdy se pokoušíme o změnu životního stylu - třeba s programem Metabolic Balance. Zkuste se začátkem programu obrátit pozornost především na sebe, svoje tělo, svůj metabolismus, svůj jídelníček. Jinými slovy - zkuste se otáčet kolem své vlastní osy. Mluvím teď především k dámám, ale nejen k nim.
Čočková paštika
4. 1. 2021
Receptů na přípravu luštěnin mám na svých stránkách
řadu a také je často a ráda vařím. Dnes jsem se rozhodla podělit o
jeden nový recept. Trochu jsem experimentovala s čočkou a výsledek mě
přímo nadchl. Čočková paštika z klasické hnědé čočky byla prostě úžasná a
přitom jednoduchá na přípravu. Jen je potřeba jídlo plánovat dopředu a
čočku předem...
Silvestrovské inspirace
30. 12. 2020
Vánoce jsou opět za námi a vy se již pravděpodobně připravujete na příchod nového roku. Jako příznivci zdravého životního stylu jistě nejste vyznavači majonézových chlebíčků, brambůrek, tyčinek a dalších pochutin, které se se silvestrovskými oslavami tradičně pojí. Zkuste letos připravit občerstvení trochu jinak a překvapte své blízké...
Vánoční čaj
22. 12. 2020
Cukroví už se těší, až ozdobí štědrovečerní stůl a provoní byt ... zbývá ještě připravit vánoční nápoj. Pokud nechcete hřešit alkoholickým svařeným vínem, co si připravit třeba vánoční čaj ?
Vánoční cukroví "metabolicky"
14. 12. 2020
Vánoční cukroví k Vánocům jednoznačně patří. To, že často není výživově
nejvhodnější, není žádným tajemstvím. Problémem je jeho vysoká
energetická hodnota především díky obsahu tuků, cukru nebo často
obojího. Na internetu najdete i řadu receptů a tipů, jak upéct cukroví
trochu jinak, dopřát si ho bez výčitek a především bez nežádoucích kil
navíc....
Norská rybí polévka
8. 12. 2020
Ryby by se v našem jídelníčku měly objevovat ideálně dvakrát do týdně.
Osobně bych mohla ryby třeba denně, ale co s těmi, kteří ji z různých
důvodů zrovna "nemusí"? Právě v jemné norské rybí polévce je ryba tak
dobře schovaná, že chutná i těm, kdo se rybám raději vyhnou.
Dýně ještě jednou...
1. 12. 2020
... tentokrát na sladko jako dezert. Věděli jste, že i dezerty je možné
připravit v souladu s pravidly programu Metabolic Balance? Pokud ne,
věřím, že vás následující recepty přesvědčí.
Dýně, dýne, dýně...
30. 11. 2020
Dýně jsou přímo synonymem podzimu. Objevují se na trzích na konci léta a
při dobrém skladování si na nich můžeme pochutnávat až do druhé
poloviny zimy. Dýní je bezpočet druhů. U nás se velké oblibě těší dýně hokkaido, která se jako jediná nemusí při přípravě loupat. Má mírně ořechovou příchuť a je v podstatě univerzální, může se přidávat...
Než se pustíte do vaření...
9. 11. 2020
Vítejte ve světě přípravy jídel pro zdravý metabolismus. Při tvorbě tipů a receptů vycházím ze svého jídelního plánu a respektuji zásady kombinace potravin podle programu Metabolic Balance ® . Víc o programu včetně jednotlivých fází najdete buď na mých stránkách, nebo se můžete podívat na oficiální stránky (www.metabolic-balance.cz).