Blog - recepty
Dýně, dýně, dýně...
30. 11. 2020
Dýně jsou přímo synonymem podzimu. Objevují se na trzích na konci léta a při dobrém skladování si na nich můžeme pochutnávat až do druhé poloviny zimy. Dýní je bezpočet druhů. U nás se velké oblibě těší dýně hokkaido, která se jako jediná nemusí při přípravě loupat. Má mírně ořechovou příchuť a je v podstatě univerzální, může se přidávat do slaných i sladkých pokrmů. V kuchyni oceníte i dýni máslovou, která tvarem připomíná hrušku. Má jen málo semen a její dužina je hodně sladká. Dýně muškátová příjemně voní a je výborná v polévkách. Známá je i dýně špagetová s dužinou rozpadající se na vlákna připomínající nudle nebo špagety.
Tykve a dýně se v jídelních plánech Metabolic Balance
objevují velmi často v seznamech zeleniny už od druhé fáze. Dýňovou
polévku určitě znáte. Na svých stránkách mám několik tipů na její úpravu - s mandlovou
smetanou, černou čočkou nebo sýrem místo obvyklé smetany. U nás doma je oblíbená i
dýňová omáčka nebo dýňové hranolky, příp. dýně zapékaná se sýrem.
Dnes jsem
připravila novou, trochu ostřejší a prohřívací variantu dýňové polévky s
houbou shiitake - ideální právě pro sychravé podzimní dny. Pokud máte
rádi houby, můžete vyzkoušet i kombinaci špagetové dýně s hlívou
ústřičnou. Houby se vyskytují i ve třetím receptu, tentokrát v podobě
žampionů.
A jako sladkou tečku po obědě si od 3. fáze můžete dopřát dýňové muffiny
nebo dýňový
koláč.
Dýňová polévka s houbou shiitake
Ingredience:
porce shiitake
porce zeleniny: dýně, malá mrkev, cibule
stroužek česneku
chilli dle chuti
zeleninový vývar
čerstvý koriandr (nemusí být, nahraďte příp.
petrželkou, pokud vám nechutná)
olej
sůl
Postup:
Omytou dýni zbavte semínek a pokrájejte na kostičky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. V hrnci opražte cibulku, přidejte koření, potom dýni, mrkev, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a vařte do změknutí. Po uvaření rozmixujte, vraťte do hrnce a přidejte předem připravenou houbu shiitake v podobě chipsů. Pokud už můžete, dochuťte lžičkou kokosového mléka. Ozdobte dle chuti natěmi nebo bylinkami a podávejte.
Chipsy ze shiitake: Větší houby nakrájejte na plátky, menší můžete nechat celé. Osolte, lehce zakapejte olejem a dejte péct buď do horkovzdušné fritézy nebo do trouby na plechu vyloženém pečícím papírem. Ve fritéze občas protřepejte a zamíchejte. V troubě pečte zhruba 20 minut při 180 stupních.
Špagetová dýně s hlívou ústřičnou
Ingredience:
porce hlívy ústřičné (cca 130 g)
porce zeleniny - špagetová dýně, 1 šalotka (celkem cca 140 g zeleniny)
stroužek česneku
sůl, pepř
oregano
olej
lahůdkové droždí
Postup:
Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Troubu si předehřejte na 200°C. Položte dýni na plech s pečícím papírem a pečte přibližně 45 minut, dokud není dužina měkká. Jakmile dýně trochu zchladne, abyste ji mohli vzít do ruky, vezměte vidličku a natrhejte špagety. Pokud je dýně dostatečně upečená, rozpadá se téměř sama.
Na trošce oleje orestujte nakrájenou šalotku a opečte hlívu. Přidejte prolisovaný česnek, oregano, nechte provonět. Nakonec přisypte špagety, osolte, opepřete a vše dobře promíchejte, aby se chutě spojily. Posypejte lahůdkovým droždím, které dodá špagetám sýrovou vůni a ozdobte petrželkou.
Pečená kachní prsa s dýňovým pyré
Tentokrát jsem se pokusila obléct kachní prsa do slavnostnějšího kabátku. Příprava je trochu náročnější, ale výsledné jídlo ocenili i "nemetabolici". Příklad toho, že i v přísné fázi se můžeme rozmazlovat, hladit si své chuťové buňky a přitom si pochutnávat na zdravých, metabolicky vstřícných jídlech.
Ingredience:
porce bílkoviny: kachní prsa
porce zeleniny: dýně Hokkaido, 2 - 3 menší žampiony, cibule
sůl
pepř, kmín
stroužek česneku
snítka rozmarýnu
ghí
směs koření na šípkovou omáčku
Postup:
Kachní prsa nařízneme na kůži, osolíme, opepříme. Vložíme je kůží dolů na mírně rozpálenou pánev a restujeme, dokud se nevyškvaří tuk. Prsa přendáme do pekáčku, mírně podlijeme, přidáme rozmarýn a koření na šípkovou omáčku a pečeme v troubě do změknutí. Po upečení necháme v teple odpočinout. Ze šťávy vyndáme snítku rozmarýnu. I s kořením rozmixujeme na omáčku, vlijeme do kastrolku a prohřejeme. Od 3. fáze můžeme dochutit troškou bílého vína, které necháme odpařit. Dle chuti dosolíme, příp. zjemníme kouskem ghí.
Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme ghí, orestujeme na něm jemně pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme dýni a zalijeme vodou, aby byla ponořená. Osolíme a vaříme do změknutí. Po uvaření vodu slijeme a dýni rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Zvlášť na pánvi nebo na grilu orestujeme žampiony. Žampiony předem očistíme, odkrojíme konce nožiček a nakrájíme na plátky. Opečené žampiony by měly mít mírně zlatavou barvu. Mírně je osolíme a dochutíme kmínem.
Maso nakrájíme na plátky, přendáme na talíř, přidáme pyré, omáčku a dozdobíme žampiony.
Koření na šípkovou omáčku je směs, kterou buď koupíte v prodejnách zdravé výživy, nebo si je připravíte sami. Směs obsahuje slupky šípků, sušenou cibuli, nové koření, černý pepř, tymián, citronovou kůru. Hodí se zejména ke zvěřině a tmavým masům.