Velikonoční speciál
Roláda z panenky s netradiční přílohou
porce bílkoviny - vepřová
panenka
porce zeleniny - bílý
chřest, baby špenát, medvědí česnek
sůl, pepř, mletá paprika
Příloha:
předem uvařené žito
(30 g v suchém stavu)
zelenina - mrkev,
kedlubna, chřest, příp. celer, žampiony (dle možností jídelního plánu a chuti)
sůl, muškátový květ, petržel, mikrogreens na ozdobu
ghee (pokud už
můžete), nebo olej na restování
Postup:
Panenku (použila jsem dvojnásobnou porci) odblaňte a podélně opatrně rozkrojte, abyste získali co největší plát masa. Maso osolte, opepřete a rovnoměrně poklaďte listy špenátu. Můžete přidat i medvědí česnek. Na "peřinku" ze špenátu položte předem oloupaný a spařený bílý chřest (příp. ho můžete nahradit černým kořenem nebo jinou zeleninou). Opatrně zaviňte a svažte provázkem. Roládu zvenku osolte, lehce opepřete a posypejte mletou paprikou. Můžete vyzkoušet i papriku uzenou, roládě dodá zajímavou chuť. Na rozpálené pánvi roládu zprudka ze všech stran opečte, přendejte ji do pekáčku a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Mezitím si připravte přílohu.
Po upečení nechte roládu chvíli odpočinout, zbavte ji provázku a nakrájejte na plátky. Na talíř dejte porci rolády, porci přílohy a ozdobte jarními bylinkami nebo mikrogrens.
Příloha:
Porci žita si uvařte předem.
Většinou vařím větší množství (viz článek v blogu) a jednotlivé porce
dávám zamrazit. Připravte si zeleninu - očistěte a nakrájejte na plátky nebo
kousky dle vlastních preferencí. Lehce orestujte na ghee, přidejte sůl, špetku
muškátového květu, mírně podlijte vodou a duste do změknutí. Vmíchejte žito a
můžete podávat.