Velikonoční speciál

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka a Metabolic Balance? Jde to. Stačí vynechat uzené maso a bílý rohlík nahradit kouskem žitného pečiva. Místo masa jsem použila žampiony, ale umím si v nádivce dobře představit i jinou zeleninu. A výsledek? Ještě lepší, než jsem čekala. Lze připravit i v přísné fázi a se salátem z čerstvé zeleniny využít jako hlavní jídlo. 

Ingredience: 

2 vejce
porce zeleniny do nádivky (cca polovina celkové porce): žampiony
sůl, pepř, muškátový květ, bylinky (petrželka, medvědí česnek)
polovina žitné žemle (cca 50 g)
další zelenina jako obloha: listové saláty, mrkev


Postup:

Žitnou žemli nakrájejte na kostičky, vložte do mísy, přidejte žloutky. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky a krátce orestujte na ghee. Přidejte do mísy. Osolte, dochuťte pepřem a muškátovým květem. Přimíchejte nakrájené bylinky. Na závěr opatrně vmíchejte sníh. Kulatou (nebo jinou) formu vymažte olejem, vlijte do ní směs na nádivku a uhlaďte. Pečte v troubě dozlatova na 200 °C asi 20 minut. 

Nechte chvíli chladnout a potom opatrně vyjměte z formy. Nakrájejte na plátky, přendejte na talíř a ozdobte syrovou zeleninou. 

Ve 4. fázi můžete několik plátků nádivky použít jako slavnostní přílohu k velikonoční roládě.