Velikonoční speciál
Velikonoční mazanec z žitného kvásku
Recept na mazanec mám od kamarádky. Jako obvykle jsem upravovala, ale tentokrát jen velmi mírně. Předem varuji, že tento recept není příliš metabolický. Je vhodný až od 4. fáze, nebo jako výjimečné jednorázové vybočení, které si po prvních 14 dnech přísné fáze můžete poprvé dovolit. Tak proč je nenaplánovat právě na Velikonoce? Pokud jste poctivě dodržovali pravidla programu, trocha bílé mouky a medu Vám neublíží.
Mazanec je připravený z žitného rozkvasu, ale doplněný pšeničnou moukou. Celožitný mazanec ani kombinace žitné a špaldové mouky se neosvědčily, takže jsem nakonec pekla mazanec více klasický, plátek jsem ochutnala a zbytek snědly děti. Příprava byla velmi jednoduchá a mazanec měl velký úspěch. Díky kvásku chutnal trochu jinak než obvykle, nebyl jen mdle sladký, ale měl prostě šmrnc!
Ingredience:
rozkvas:
35 g kvásku
160 g vody
180 g celozrnné žitné mouky jemně mleté
Dále potřebujete:
1 vejce
50 g vody
80 g másla
vanilkový cukr a další cukr nebo med dle chuti (dala jsem lžíci medu rozpustit k máslu)
špetka soli
290 g hladké mouky
hrst rozinek (nemusí být, ale do mazance tak nějak patří)
vejce na potření
plátky mandlí na posypání
Postup:
K připravenému rozkvasu přidejte další suroviny, umíchejte těsto a nechte asi 2 - 2,5 hodiny kynout. Na pomoučeném vále vytvarujte kulatý bochník a dejte ho kynout spojem dolů do mísy vystlané pečicím papírem (použila jsem speciální pečicí papír do dortové formy z DM drogerie).
Po vykynutí mazanec i s fólií opatrně přeneste na plech. Potřete ho rozšlehaným vejcem, posypejte plátky mandlí, nařízněte a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 40 minut.