Velikonoční speciál

Vajíčkový salát

Metabolická verze klasického vajíčkového salátu, pochopitelně bez veky a tučné majonézy jako hlavní jídlo - třeba jako večeře na velikonoční pondělí. 

Ingredience: 

2 vejce

porce zeleniny - kousek  cibule, ředkvičky, kyselé okurky, listové saláty
sůl, pepř
bylinky - medvědí česnek, pažitka
celozrnná hořčice
za studena lisovaný olej
celozrnná hořčice
balsamikový nebo jablečný ocet


Postup:

Jedno z vařených vajec použijte na "falešnou" majonézu, kterou připravíte rozmixováním vejce se lžící za studena lisovaného oleje, balsamikem, solí, pepřem, celozrnnou hořčicí. Dle potřeby mírně nařeďte vodou. Do misky vložte najemno nakrájenou cibuli, na kostečky nakrájené kyselé okurky a část opraných nahrubo nastrouhaných ředkviček. Promíchejte. Přidejte majonézu. Salát ozdobte osminkami druhého vejce, bylinkami a zbytkem ředkviček nakrájených na plátky. Další část zeleniny (listové saláty) použijte jako oblohu.

Místo ředkviček je možné použít do salátu i vařenou kořenovou zeleninu (podobně jako do bramborového salátu). Pokud máte v jídelním plánu kombinaci vejce - brambora - zelenina, můžete si tímto způsobem připravit i bramborový salát (ovšem bez řízku).