Velikonoční speciál

Zeleninová polévka s bylinkovými knedlíčky 

Na veselou jarní polévku jsem použila dostupnou čerstvou zeleninu - mrkev, kousek chřestu, černý kořen, řapíkatý celer, kedlubnu. Knedlíčky jsou připravené z žitné mouky, porce bílkoviny následuje až ve druhém chodu. Pokud polévku obohatíte o bílkovinu (třeba dvě ztracená vejce), může nahradit hlavní jídlo.

 

Ingredience: 

porce zeleniny - mrkev, kedlubna, řapíkatý celer, černý kořen, příp. chřest (nebo jiná zelenina dle chuti a jídelního plánu)
sůl, pepř, muškátový květ
zeleninový vývar
ghee, olej

Knedlíčky: porce žitné mouky (max. 30 g), sůl, medvědí česnek, petrželka, pažitka


Postup:

Připravte si zeleninu. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na delší tenké hranolky, podobně vytvořte hranolky z kedlubny. Oloupaný černý kořen nakrájejte na kolečka, řapíky celeru na kousky. Pokud už můžete, zeleninu lehce orestujte na ghee, zalijte vodou (můžete použít i zeleninový vývar pro zvýraznění chuti), přidejte sůl, pepř, špetku muškátového květu a nechte vařit. Do vařící polévky vhazujte knedlíčky a vařte do změknutí.

Knedlíčky připravíte jednoduše z porce žitné mouky (příp. můžete přidat i žitnou krupici), kterou smícháte se špetkou soli, najemno nakrájeným medvědím česnekem, příp. jinými bylinkami a vodou tak, aby vzniklo husté těsto. Necháte chvíli stát a potom lžičkou (nebo rukama) tvoříte malé knedlíčky.