Velikonoční speciál

Slavnostní krém z bílého chřestu

Polévku jsem připravila jako hlavní jídlo, ale pokud vynecháte bílkovinu, může fungovat jako předkrm, následovaný ještě hlavním chodem. Jako bílkovinu jsem využila kuřecí šunku, na druhém obrázku je verze s porcí uzeného lososa.  


Ingredience: 

porce bílkoviny - kuřecí (krůtí) šunka

porce zeleniny - bílý chřest, mrkev, kousek pórku nebo cibule
sůl, pepř, muškátový květ
zeleninový vývar
jarní bylinky, kopr nebo mikrogreens, jedlé květy na ozdobu
ghee (pokud už můžete) nebo olej na restování


Postup:

Bílý chřest pečlivě oloupejte, špičky dejte zvlášť, zbytek chřestu nakrájejte na kousky. Na ghee lehce orestujte na kolečka nakrájený pórek, přidejte kousky chřestu, zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou, aby byla zelenina ponořená, osolte a nechte vařit. Mezitím si připravte mrkev - buď ji nakrájejte na kolečka a ke konci varu přidejte společně se špičkami chřestu do hrnce, nebo si vyrobte škrabkou dlouhé nudle, kterými ozdobíte už hotovou polévku. Kolečka mrkve a špičky chřestu vyjměte, polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte pepřem a špetkou muškátového květu. Do hotového krému vraťte kolečka mrkve, špičky chřestu, příp. ji na talíři ozdobte nudlemi z mrkve, bylinkami, jedlými květy.

Pokud chcete polévku použít jako hlavní jídlo, připravte si ještě krutony z žitného chleba a do polévky přidejte  porci bílkoviny, např.: 

- kuřecí šunku nakrájenou na široké nudle a do křupava vypečenou v horkovzdušné fritéze
- kousky uzeného lososa
- ztracená vejce