Velikonoční speciál

Krémová polévka s chřestem a ricottou

Polévku můžete připravit pouze jako zeleninový krém, tzn. bez bílkoviny, v tom případě bude následovat další jídlo jako druhý chod. Pokud využijete sýr (místo obvyklé smetany) jako porci bílkoviny a přidáte krutony z žitného chleba, získáte plnohodnotné hlavní (velikonoční) jídlo. 

Ingredience: 

porce bílkoviny - ricotta nebo jiný vhodný sýr (čerstvý, žervé, cottage)
porce zeleniny - černý kořen, nebo celer, mrkev, chřest, kousek pórku nebo cibule
sůl, pepř, muškátový květ
jarní bylinky nebo mikrogreens  na ozdobu
ghee (pokud už můžete), nebo olej na restování


Postup:

Černý kořen (příp. celer) očistěte a nakrájejte na kostičky, pórek omyjte a nakrájejte na půlkolečka. V hrnci černý kořen s pórkem lehce opečte, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a asi 15 minut vařte. Dochuťte solí, špetkou pepře a muškátového květu. Poté z polévky vyjměte mrkev, pokud ji chcete použít na ozdobu a zbytek rozmixujte v hladký krém. Chřest si uvařte zvlášť. Do polévky jsem použila jen špičky, zbytek můžete využít k jinému jídlu. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vložte chřest a vařte asi 2 minuty. Poté jej vyndejte a hned ponořte do misky s ledovou vodou - chřest si tak zachová svěží zelenou barvu. Vložte do polévky společně s kolečky mrkve a už nevařte, jen polévku chvíli prohřejte.

Pokud chcete polévku použít jako hlavní jídlo, vmíchejte do ní část sýra, další část navršte na polévku až na talíři. Ozdobte bylinkami a doplňte kostičkami žitného chleba.