Velikonoční speciál
Krémový špenát s žitnými haluškami
porce bílkoviny - ricotta,
čerstvý sýr, cottage (nebo jiný vhodný sýr, který zastoupí smetanu)
porce baby špenátu,
cibule
sůl, pepř, medvědí česnek
olej
Příloha:
60 g žitné mouky celozrnné jemně mleté
sůl, voda
Postup:
Začněte s přípravou přílohy. Žitnou mouku smíchejte se solí a vodou a nechte cca půl hodiny stát. Mezitím pracujte na špenátu. Potom upravte hustotu těsta tak, aby nebylo tuhé, ale ani příliš řídké, tekuté - ve vodě by se rozpadlo. Těsto protlačte do vařící osolené vody pomocí lžíce přes haluškový cedník. Jakmile halušky vyplavou nahoru, sceďte (což trvá jen několik minut) a můžete podávat.
Špenát připravte známým způsobem. Na trošce oleje (nebo ghee, pokud už můžete) orestujte jemně nakrájenou cibuli, přidejte špenát a nasekaný medvědí česnek, krátce orestujte, mírně podlijte vodou a poduste do změknutí. Dochuťte solí a pepřem. Do hotového špenátu vmíchejte sýr, příp. lžíci za studena lisovaného oleje a hned odstavte ze sporáku. Přendejte na talíř a přidejte halušky.
Tip: Ve čtvrté fázi, kdy už můžete navyšovat porce a občas kombinovat bílkoviny, by bylo možné přidat ke špenátu ještě volské oko.