Velikonoční speciál

Velikonoční piškotová roláda

Sladký piškot jako metabolicky vstřícný dezert? Ano, jde to. Do těsta jsem nepřidala ani gram cukru, pšeničnou mouku jsem vyměnila za žitnou, doplnila mrkví a výsledek mě velmi příjemně překvapil. Roláda měla úspěch i u "nemetaboliků". Ostatně, vyzkoušejte a posuďte sami. 

Roládu jsem naplnila "džemem" ze sušených meruněk, který piškot příjemně dosladil. Pokud už jste ve 4. fázi, můžete přidat i tvaroh nebo ricottu a lehce je dosladit např. čekankovým sirupem. Sama jsem při přípravě vystačila s jedním balíčkem vanilkového cukru. 


Ingredience (na středně velký plech):

45 žitná mouka celozrnná jemně mletá
45 g jemně nastrouhané mrkve
3 vejce

Náplň: 
130 g sušených meruněk
Ricotta (1 balení), příp. polotučný tvaroh
vanilkový cukr, čekankový sirup, příp. lžička medu
mletá skořice na ozdobu


Postup:

Předem si namočte porci sušených meruňek. Vložila jsem je přímo do nádoby od ponorného mixéru, zalila vodou a nechala (přes noc, nebo min. hodinu) stát. Meruňky změknou a potom se s nimi už dá snadno pracovat. Přebytečnou vodu slijte a tyčovým mixérem rozmixujte.

Těsto připravte jako klasický piškot - jen z jiných ingrediencí. Žloutky dejte do misky a ušlehejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutkové pěny zašlehejte malou část tuhého sněhu, zlehka zamíchejte mouku a nakonec opatrně vmíchejte zbylý sníh. Těsto rozetřete na plech vystlaný silikonovou pečicí podložkou (nebo papírem na pečení) a rovnoměrně uhlaďte. Vrstva by neměla být vyšší než 1 cm. Roládu pečte při střední teplotě (asi 180°) max. 15 minut, aby nepřeschla. Jakmile je piškotový plát upečený (okraje začínají mírně hnědnout), vyjměte ho z trouby, překlopte i se silikonovou podložkou na další podložku (příp. na čistou utěrku, ale s podložkami se mi pracovalo bezkonkurenčně nejlépe). Horní podložku snadno odstraníte a roládu ještě zatepla opatrně srolujte a nechte vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Přebytečnou vodu ze sušených meruněk slijte a tyčovým mixérem rozmixujte na džem. Roládu rozrolujte a opatrně potřete meruňkovým džemem. Další vrstvu může tvořit krém, který jste připravili z ricotty a vhodného sladidla (od 4. fáze nebo v rámci výjimečného vybočení z pravidel). Plát opatrně zarolujte, obalte alobalem nebo fólií, dejte do lednice. Po vychlazení lehce posypejte skořicí, krájejte na plátky, příp. ozdobte vhodnými bylinkami nebo jedlými květy.