Houby

Dýňová polévka s houbou shiitake

Ingredience: 

porce shiitake
porce zeleniny: dýně, malá mrkev, cibule
stroužek česneku
chilli dle chuti
zeleninový vývar
čerstvý koriandr (nemusí být, nahraďte příp. petrželkou)
olejsůl

Postup:

Omytou dýni zbavte semínek a pokrájejte na kostičky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka. V hrnci opražte cibulku, přidejte koření, potom dýni, mrkev, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a chvíli vařte. Po uvaření rozmixujte, vraťte do hrnce a přidejte předem připravenou houbu shiitake v podobě chipsů. Pokud už můžete, dochuťte lžičkou kokosového mléka. Ozdobte dle chuti natěmi nebo bylinkami a podávejte.

Chipsy ze shiitake: Větší houby nakrájejte na plátky, menší můžete nechat celé. Osolte, lehce zakapejte olejem a dejte péct buď do horkovzdušné fritézy nebo do trouby na plechu vyloženém pečícím papírem. Ve fritéze občas protřepejte a zamíchejte. V troubě pečte zhruba 20 minut při 180 stupních.