Velikonoční speciál

Kuřecí roláda


Recept vhodný pro 3. fázi v případě, že na roládu použijete vykostěné kuře, příp. malé baby kuřátko. Stejně dobrá bude ale roláda třeba i z krůtích prsou, z telecího nebo jehněčího masa, které bývají často v plánech i v přísné fázi. 

Ingredience: 

porce bílkoviny - vykostěné kuře 
porce zeleniny do nádivky (asi polovina celkové porce zeleniny): baby mrkvičky, listový špenát, kousek celeru nakrájeného na hranolky, menší žampiony
další zelenina na oblohu - hranolky z kedlubny, černého kořene nebo celeru, zbytek baby mrkviček
sůl, pepř, mletá paprika, majoránka, rozmarýn
jarní bylinky nebo mikrogreens  na ozdobu
ghee (pokud už můžete), nebo olej na restování


Postup:

Nejdříve si připravte maso - buď opatrně vykostěte kuře a vzniklý plát rozložte na prkénko, nebo postupně nařežte a rozklepejte na větší plát jiné maso dle vlastní volby. Mírně osolte.

Na pánvi rozehřejte kousek ghee (příp. olej), a orestujte na něm listový špenát, mírně ochucený špetkou soli a granulovaného nebo na jemné kousky nakrájeného česneku. Zvlášť si orestujte i na plátky nakrájené žampiony. Z celeru nakrájejte několik hranolků. Připravený masový plát  poklaďte nejdříve rovnoměrně špenátem, dále žampiony, do řady nad sebe naskládejte několik mrkviček a roládu ze strany začněte rolovat. Přidejte další část zeleniny opět do řady a dále rolujte. Sepněte jehlami nebo párátky a roládu opatrně převažte provázkem. Okořeňte a vložte do předehřáté trouby. Pečte při teplotě 200 °C asi 90 minut do zlatova. 

Zeleninové hranolky a baby mrkvičky nechte pod poklicí dusit do poloměkka. Přidejte je k masu až na závěr pečení, zůstanou tak krásně šťavnaté a nasáknou šťávu z masa. 

Hotovou roládu zbavte provázku a ostrým nožem nakrájejte na plátky. Přendejte na talíř, obložte zeleninou, přelijte vypečenou šťávou a ozdobte bylinkami.