Klíčky a výhonky

Klíčky a výhonky (seznam receptů dole na stránce)

Klíčky a výhonky se v plánech vyskytují často. Každé semeno je zásobárnou energie a živin pro novou rostlinu. Jsou zdrojem vitaminů, minerálů, proteinů a antioxidantů. Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat metabolické děje, které mají poskytnout dostatek živin rostoucímu rostlinnému organizmu. Aktivují se v nich enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Naklíčená semena také obsahují velké množství železa a hořčíku. Klíčky představují koncentrát zdraví prospěšných látek a oproti suchým semenům jsou výživově mnohonásobně bohatší. Na rozdíl od luštěnin nenadýmají.

Klíčky i zelené výhonky skvěle doplňují zeleninové saláty, výborné jsou v polévkách nebo pomazánkách. Rostlinné klíčky konzumujte nejlépe syrové, tak aby se nezničily cenné živiny, které jsou v nich obsažené. Pokud chcete použít klíčky v teplé kuchyni, přidávejte je až po dokončení pokrmu.

No dobře, ale jak klíčit?

Klíčit se dají všechny luštěniny kromě fazolí, které jsou za syrova jedovaté (vyjma mungo), semínka a také obiloviny. Pokud nechcete místy nevábně vypadající klíčky kupovat v obchodě, můžete si je zkusit připravit sami.

K dostání jsou různé speciální misky na klíčení, od keramických přes plastové až sofistikovaná zařízení, která klíčky průběžně promývají vodou. K naklíčení vám ale postačí obyčejná miska, talíř nebo cedník. Speciální miska není nutná, vhodnou nádobou může být také širší, čistě vymytá zavařovací láhev, přes kterou natáhnete gázu a připevníte gumičkou Pro semínka hořčice a řeřichy, která po navlhčení lepí, použijte gázu, kterou položíte na talířek a denně pokropíte.

Před samotným klíčením je potřeba semena propláchnout a namočit (s výjimkou právě řeřichy a hořčice) přes noc. Potom vodu slijte, semena umístěte do misky a dvakrát denně proplachujte. Klíčky mají být ve vlhku, ne plavat nebo se dokonce topit ve vodě. Klíčky nechte na teplém a tmavém místě. Důležité je proplachovat, proplachovat a zase proplachovat, jinak semena rychle chytají penicilín, tedy plíseň, a to rychleji, než je nám milé a dokonce i ve speciálním nakličovadle, které má vroubkovaný povrch, aby semena neležela ve vodě. Nakonec umístěte misku na světlo, kde klíčky chytnou zdravou zelenou barvu díky chlorofylu. Doba klíčení je různá - podle použitých semen. Klíčky jsou většinou připravené ke konzumaci po třech až pěti dnech, výhonky zhruba po týdnu. Ale např. loupaná semena slunečnice klíčí jak o život už po nočním namáčení. Chutnají po oříšcích. Pokud klíčky nechcete nebo nestačíte hned konzumovat, uložte je do lednice. Výhonky můžete jednoduše ostříhat nebo otrhat.

Vyberte recept: