Žitný chléb a placky
Úvod
Žito patří ke starým plodinám, které se na našem území pěstují od pradávna. Ještě v první polovině minulého stolení byl u nás žitný kvasový chléb zcela běžnou potravinou. Za komunistického režimu došli "národohospodáři" k poznatku, že žito dává malé výnosy a nahradili jej pšenicí. Po revoluci jsme byli zpočátku uchváceni množstvím nových pekařských výrobků, velké nadšení však postupně opadlo. Pekárny totiž začaly nakupovat na výrobu chleba hotové směsi s řadou zlepšujících přísad, kypřících prášků, urychlovačů kynutí, konzervantů, regulátorů chuti a dalších chemikálií. V současná doba je ve znamení návratu k poctivému, klasicky připravenému nechemickému chlebu, a tedy i návratu ke klasickým surovinám.
Záměna klasického pšeničného pečiva za pečivo žitné přináší několik výhod. Zaprvé, glykemický index žitné mouky je nižší, hladina krevního cukru bude tedy stabilnější. S tím souvisí nejen omezování vzniku tukových zásob, ale i delší pocit nasycení. Žitná mouka se dále vykazuje vyšším obsahem výživných látek (obsahuje např. draslík, vápník a fosfor - přínos pro zdravý vývoj kostí, železo - pro krvetvorbu, síru, fluor, hořčík na posílení imunity aj.). Z vitaminů jsou to vitaminy skupiny B a vitamin E. Obsahuje také více vlákniny než mouka pšeničná.