Žitný chléb a placky

Žitné tortilly 

Ingredience:
  • 250 g žitné chlebové mouky (lze upéct z celozrnné mouky jemně mleté, nebo použít 150 g mouky celozrnné a zbytek mouky žitné chlebové)

  • ½ lžičky soli

  • 3 lžíce oleje

  • 120 ml teplé vody

Postup:

V míse robotu (lze i ručně) smíchejte mouku a sůl, pomalu vmíchejte i olej, po zapracování oleje přilijte teplou vodu. Míchejte, dokud není všechna mouka navlhčená. Těsto by se mělo začít spojovat. Podle potřeby přidejte až 4 lžíce vody. Asi dvě minuty míchejte, potom vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 8 stejně velkých dílů a nechte asi 30 minut odpočívat.

Z každého válečku utvořte placku o průměru cca 20 cm. Na středně silném ohni předehřejte pánev (litinovou nebo s nepřilnavým povrchem). Tortilly pečte na rozehřáté pánvi necelou 1 minutu na každé straně, dokud se neobjeví hnědé skvrny.

Z uvedených surovin připravíte 8 placek pro 4 osoby o váze cca 50 g.

Varianty:

Pšeničná tortilla s bylinkami

Postupujte podle základního receptu, do těsta přidejte ½ lžičky italské bylinkové směsi.

Chipsy z žitných tortill

Postupujte podle základního receptu. Placky nechte zcela vychladnout, každou nakrájejte na 16 klínků a upečte v předehřáté troubě do zlatova (cca 10 - 12 minut). Chipsy můžete dle chutit doplnit ještě kořením (pepř, chilli, bylinky apod.)