Žitný chléb a placky

Žitné tortilly 

Ingredience:

180 g žitné mouky (lze upéct z celozrnné mouky jemně mleté, nebo použít 150 g mouky celozrnné a zbytek mouky žitné chlebové)
½ lžičky soli
2 lžíce oleje
vlažná voda dle potřeby 

Postup:

Na vále smíchejte mouku a sůl, pomalu vmíchejte i olej, po zapracování oleje přilijte teplou vodu.  Těsto by se mělo začít spojovat. Podle potřeby přidejte vodu. Z těsta vypracujte váleček, rozdělte ho na 8 stejně velkých dílů a nechte asi 30 minut odpočívat.

Z každého válečku utvoříte středně velkou placku o průměru cca 15 cm. Předehřejte pánev (litinovou nebo s nepřilnavým povrchem). Tortilly pečte na rozehřáté pánvi (bez tuku) necelou 1 minutu na každé straně, dokud se neobjeví hnědé skvrny a nezačnou se tvořit "puchýře". Placky naskládejte na talíř do komínku, zakryjte druhým talířem a nechte chvíli odpočívat, aby se propařily a zvlhly. Můžete je i lehce potřít za studena lisovaným olejem. 

Z uvedených surovin připravíte 8 placek. Porce pro jednu osobu odpovídá zhruba třetině množství (moje denní porce žitné mouky je v přísné fázi max. 60 g)

Varianty:

Pšeničná tortilla s bylinkami 
Postupujte podle základního receptu, do těsta přidejte ½ lžičky italské bylinkové směsi.

Chipsy z žitných tortill

Postupujte podle základního receptu. Placky nechte zcela vychladnout, každou nakrájejte na 16 klínků a upečte v předehřáté troubě do zlatova (cca 10 - 12 minut). Chipsy můžete dle chutit doplnit ještě kořením (pepř, chilli, bylinky apod.)