Velikonoční speciál
Vajíčková pomazánka
2 vejce
sůl, pepř, celozrnná hořčice
jarní cibulka, pažitka
balsamikový ocet
za studena lisovaný olej
ředkvičky a další zelenina jako obloha nebo salát
žitný chléb
Postup:
Uvařená vejce (třeba ta velikonoční) oloupejte a oddělte bílky od žloutků. Ze žloutků připravte "falešnou" majonézu - tyčovým mixérem je rozmixujte společně se lžící oleje, solí, pepřem, troškou celozrnné hořčice a balsamika. Dle potřeby mírně nařeďte vodou. Do majonézového základu přidejte najemno nakrájenou cibulku, na drobné kostičky nakrájené bílky, nasekané lístky petržele. Krajíčky žitného chleba potřete pomazánkou (bude jí pořádný kopec), ozdobte na plátky nakrájenými ředkvičkami a nasekanou pažitkou. Porci zeleniny použijte buď jako oblohu, nebo si připravte salát, příp. můžete pomazánkou naplnit třeba papriky, rajčata nebo místo chleba použít na namazání třeba plátky kedlubny.