Velikonoční speciál

Šumajstr


Šumajstr je specialita krajové kuchyně Slovácka a záhoří. Původní recept jsem upravila, aby vyhovoval pravidlům programu Metabolic Balance, vynechala jsem slaninu, škvarky, sádlo a naopak přidala kořenovou zeleninu a saláty. Místo krup jsem použila žito. Vzniklo výborné, syté jídlo vhodné i pro vegetariány. 

Ingredience: 

porce fazolí - předem namočených a uvařených (použila jsem fazole červené)
zelenina - cibule, mrkev, petržel

další zelenina na oblohu - listové saláty
30 g namočeného a předem uvařeného žita
sůl, pepř, majoránka
čerstvé bylinky (medvědí česnek, petrželka, jarní cibulka)
stroužek česneku
olej na restování
za studena lisovaný olej do hotového jídla 


Postup:

Fazole a žito je třeba předem namočit a uvařit, další příprava už je jednoduchá a rychlá. Lze také využít již hotové fazole z konzervy ve slaném nálevu, slité  a propláchnuté.  Žito vařím většinou předem ve větším množství, následně rozporcuji a uchovávám v mrazáku.

Cibuli nakrájejte najemno, krátce orestujte na trošce oleje, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, rychle orestujte, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Osolte a pod poklicí duste do poloměkka. Přidejte žito a fazole, promíchejte a nechte ještě krátce podusit, aby se chutě propojily. Na závěr dochuťte pepřem, majoránkou a kouskem prolisovaného česneku. Vmíchejte za studena lisovaný olej. Na talíři můžete ještě dozdobit bylinkami. Obložte listovými saláty nebo další zeleninou.