Velikonoční speciál
Šumajstr
další zelenina na oblohu - listové saláty
30 g namočeného a předem uvařeného žita
sůl, pepř, majoránka
čerstvé bylinky (medvědí česnek, petrželka, jarní cibulka)
stroužek česneku
olej na restování
za studena lisovaný olej do hotového jídla
Postup:
Fazole a žito je třeba předem namočit a uvařit, další příprava už je jednoduchá a rychlá. Lze také využít již hotové fazole z konzervy ve slaném nálevu, slité a propláchnuté. Žito vařím většinou předem ve větším množství, následně rozporcuji a uchovávám v mrazáku.
Cibuli nakrájejte najemno, krátce orestujte na trošce oleje, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, rychle orestujte, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Osolte a pod poklicí duste do poloměkka. Přidejte žito a fazole, promíchejte a nechte ještě krátce podusit, aby se chutě propojily. Na závěr dochuťte pepřem, majoránkou a kouskem prolisovaného česneku. Vmíchejte za studena lisovaný olej. Na talíři můžete ještě dozdobit bylinkami. Obložte listovými saláty nebo další zeleninou.