Žitný chléb a placky

Celozrnný žitný chléb z kvásku (3. fáze)

Žitný chléb lze upéct i z celozrnné žitné mouky, ovšem pouze v případě, že máte dostatek času a trpělivosti - a také formu na chléb, protože v domácí pekárně se vám opravdu chutný chleba z celozrnné mouky nepodaří. Množství ingrediencí jsem upravila pro středně velkou formu na chleba. Počítejte s nutností řádného promíchání těsta (jde to ztuha) a především s velmi dlouhou dobou kynutí. Nejjednodušší je nechat těsto kynout přes noc, v případě potřeby mu ještě pomoci tím, že ho vložíte i s formou do vlažné trouby. Teprve v okamžiku, kdy pořádně "naskočí", je chléb připravený k pečení.


Ingredience:
  • 400 g kvásku

  • 130 g vody

  • 2 lžíce oleje (lze i vynechat)

  • 360 g žitné mouky celozrnné a celozrnné jemně mleté (v poměru cca 1 : 2)

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžička celého kmínu

  • 1 lžička mletého kmínu

Postup:

Všechny ingredience pečlivě promíchejte, podle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Těsto zůstane trochu mazlavé, ne však blátivé. Formu na chléb lehce vymažte olejem. Řádně umíchané těsto přendejte do formy a nechte kynout na teplém místě až 12 hodin (nebo dle potřeby).

Troubu rozehřejte na vyšší teplotu a chléb v rozehřáté troubě pečte asi čtvrt hodiny, potom teplotu snižte a pečte dalších min. 40 minut. Po upečení chleba vyjměte z trouby, nechte vychladnout a teprve po úplném vychladnutí vyklopte z formy.