Luštěniny

Dýňová polévka s klíčky 

Ingredience:

porce dýně
další zelenina dle chuti (mrkev, pastinák, celer, petržel apod.)
sůl, bílý pepř
porce klíčků (dle plánu)
petrželová nať na ozdobu 


Postup:

Připravíme si dýni - omyjeme, vykrojíme dužinu, nakrájíme na kostky a dáme vařit společně s další zeleninou. Po změknutí rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem a vmícháme klíčky. Na talíři polijeme za studena lisovaným olejem a posypeme petrželkou.

Jako příloha je skvělý žitný chléb.

Podobným způsobem můžeme připravit zeleninovou polévku s klíčky z jakékoli zeleniny, kterou máte v plánu - např. brokolicovou, květákovou nebo pórkovou. Výborná je i polévka ze směsi zeleniny (nerozmixovaná), zahuštěná kouskem cukety, která se v polévce rychle rozvaří.

Pokud máte rádi polévku chuťově výraznější, můžete zkusit polévku dochutit troškou indického kari a ozdobit nasekaným koriandrem. Chutná skvěle!