Tvaroh a sýry

Dýňová polévka se sýrem žervé

Polévku z dýně hokkaidó zjemněnou smetanou určitě znáte. Zkuste si uvařit zdravější variantu se sýrem. Kombinace sýra a zeleniny je jedním z častých návrhů obědů nebo večeří v jídelních plánech.


Ingredience:
  • porce dýně hokkaidó

  • kousek cibule

  • 1 porce sýru žervé (nebo jiného sýra, výborný je např. i Cottage)

  • sůl, pepř, špetka kurkumy nebo muškátového květu

  • petrželka, pažitka

  • olej

Postup:

Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou v misce na kaši. Smícháme se solí, příp. pepřem, citrónovou šťávou. Posypeme opraženými semínky, ozdobíme natěmi, příp. malými kousky avokáda. Podáváme s žitným chlebem.

Nejdříve si připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kousky. Můžeme i loupat, ale u této dýně to není nutné. Krátce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kostky dýně, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí. Uvařenou dýni rozmixujeme i s vodou a porcí sýra. Dochutíme kořením a na talíři zdobíme natěmi. Přidáme za studena lisovaný olej - nejlépe chutná dýňový. Podáváme s celozrnným žitným chlebem. Od 3. fáze můžeme polévku doplnit kostičkami chleba osmaženého na pánvi.

Obměna:

Ve 3. fázi můžete na restování použít trochu ghee. Pokud cibuli nahradíme pórkem a přidáme na kostky nakrájený celer nebo ještě lépe černý kořen, získá polévka velmi jemnou a lahodnou chuť. Jako bílkovinu můžeme použít buď sýr, nebo také vhodnou luštěninu, příp. výhonky nebo klíčky.