Tvaroh a sýry

Dýňová polévka se sýrem žervé

Polévku z dýně hokkaidó zjemněnou smetanou určitě znáte. Zkuste si uvařit zdravější variantu se sýrem. Kombinace sýra a zeleniny je jedním z častých návrhů obědů nebo večeří v jídelních plánech.


Ingredience: 

porce dýně hokkaidó
kousek cibule
porce sýru žervé (nebo jiného sýra, výborný je např. i Cottage, ricotta, Čerstvý sýr apod.)
sůl, pepř, špetka kurkumy nebo muškátového květu
petrželka, pažitka
olej


Postup:

Nejdříve si připravíme dýni - rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kousky. Můžeme i loupat, ale u této dýně to není nutné. Krátce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme kostky dýně, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme do změknutí. Uvařenou dýni rozmixujeme i s vodou a porcí sýra. Dochutíme kořením a na talíři zdobíme natěmi. Přidáme za studena lisovaný olej - nejlépe chutná dýňový. Podáváme s celozrnným žitným chlebem. Od 3. fáze můžeme polévku doplnit kostičkami chleba osmaženého na pánvi.