Blog - recepty

Znáte staročeský hubník?

Staročeský krkonošský hubník (nebo také houbovec) je bezmasý pokrm, který býval typickým štědrovečerním pokrmem pro chudé podhorské oblasti, především Krkonoše. Základem jsou samozřejmě lesní houby, většinou sušené, které se do mnoha pokrmů přidávaly místo masa.

Pokud některé původní ingredience vynecháte, případně nahradíte podobnými, metabolicky přívětivějšími, lze hubník připravit zcela v souladu s pravidly programu Metabolic Balance. Původní recept jsem upravila a nyní se o něj chci s vámi podělit. Pokud znáte tradičního houbového kubu, krkonošský hubník se mu chuťově podobá, doba přípravy je ale kratší o čas nutný k předvaření krup (nebo žita v mém případě). Místo starších housek z původního receptu jsem použila žitný chleba, místo pšeničné krupice žitnou, sádlo a mléko jsem vynechala. Pokud podobně jako já nemáte na mrazáku lesní houby, můžete je nahradit čerstvými žampiony, ideálně hnědými a chuť zvýraznit houbovým kořením.

Pokud použijete sušené houby, važte je jako zeleninu v poměru 1:10. Houby asi na hodinu namočte a potom poduste společně s cibulí, solí, drceným kmínem. Podobně připravte i houby čerstvé (žampiony), nakrájejte je na plátky, orestujte jemně nakrájenou cibuli, přidejte houby a společně poduste. Nechte chvíli vychladnout. Mezitím si rozehřejte troubu. Chléb nakrájejte na kostičky a vložte do misky, přidejte vejce, promíchejte, vsypte krupici a znovu míchejte, až se vytvoří kaše. Nechte pár minut "natáhnout", přidejte podušené houby, prolisovaný česnek, sůl, pepř, podle chuti majoránku. Ještě jednou důkladně promíchejte a rozprostřete do vhodné zapékací misky. (Na obrázku vidíte jednu porci, pekla jsem ale čtyřnásobné množství - své výrobky nechávám většinou ochutnat a schválit dalším strávníkům - nemetabolikům, teprve potom se o recept podělím.) Upečte v troubě na 200 °C dozlatova asi 35 - 45 minut.

Chcete-li mít hubník ještě nadýchanější, přidejte ke směsi nejprve jen žloutky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte ke směsi na úplný závěr. 

Ingredience: (1 porce)

Porce bílkoviny: 2 vejce
Porce zeleniny: cibule, houby (příp. další syrová zelenina na ozdobu)
krajíček žitného chleba (25 g)
15 g žitné krupice
sůl
pepř, majoránka, drcený kmín
petrželka
stroužek česneku
řepkový olej