Blog - recepty

Ďábelská topinka

aneb další z "večeří do 10 minut"

8. 3. 2021


Co vás napadne při vyslovení jídla jménem "ďábelská topinka" ? Předpokládám, že se otřesete podobně jako já, protože se vám vybaví nevábně vyhlížející pokrm z restaurací, který vám nabídli jako "pochoutku" k pivu nebo vínu, která cenou většinou odpovídala plnohodnotné večeři. Ale jen cenou.
Na mastné topince, ze které tekl kečup smíchaný s blíže neidentifikovatelným pomletým cosi, rozhodně nebylo nic k pochutnání.
Myslím, že jsem si něco podobného objednala jednou v životě v situaci, kdy prostě nebylo na výběr - buď topinka, nebo hlad.
Přesto jsem si na ni nedávno vzpomněla, když jsem vyráběla pomazánku podle jednoho ze svých snídaňových návrhů (drůbeží maso, zelenina, chléb). Dostala jsem chuť na ostřejší verzi pomazánky k večeři, a tak vznikl nový recept. Sklidil pochvalu, takže se o něj chci nyní podělit.

Ingredience:

porce kuřecích (krůtích) prsou (v mém případě 130 g)
porce zeleniny - kousek cibule, červená paprika, chilli paprička, rajčata, příp. lžíce rajčatového pyré bez cukru, další zelenina na oblohu (moje porce dle plánu - 150 g)
sůl, pepř
menší stroužek česneku
koření Harissa (nemusí být)
jarní cibulka (nebo jiné natě) či bylinky na ozdobu
lahůdkové droždí (jako náhrada sýra, pokud na něm trváte)
za studena lisovaný olej (použila jsem svůj oblíbený olej Alvia)
olej na restování (používám řepkový)
žitný chléb


Postup:

Maso z kuřecích prsou nakrájejte na menší tenké proužky. Připravte si zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku a chilli papričku očistěte, zbavte semen a nakrájejte najemno. Na trošce řepkového oleje (v nepřilnavé pánvi jde i na sucho) opékejte cibuli, chilli papričku a papriku. Přidejte maso, míchejte a dále chvíli opékejte. Vmíchejte rajčata nakrájená na kousky (lze použít i neochucená rajčata z konzervy) nebo lžíci čistého protlaku. Dle potřeby mírně podlijte vodou (v případě, že použijete protlak). Dochuťte solí, harissou, zamíchejte a přiklopené poduste do změknutí - trvá to přibližně 5 minut. Směs by měla být hustá. Přidejte prolisovaný česnek, vypněte vařič a nechte mírně vychladnout. Mezitím si připravte "metabolické topinky" - tenké plátky žitného chleba nasucho opečte v toustovači nebo topinkovači, hotové na talíři postříkejte za studena lisovaným olejem, mírně osolte a potřete česnekem. Na talíř přidejte zeleninu, kterou jste si připravili na oblohu - v mém případě zbytek cherry rajčátek. Na topinky navršte silnou vrstvu ďábelské směsi, posypejte dle chuti lahůdkovým droždím, ozdobte jarní cibulkou, natěmi, příp. ještě dochuťte barevným pepřem.

Tip: Místo kuřecích prsou je možné využít i jiné maso, které máte v jídelním plánu včetně masa mletého.

Olej Alvia
Olej Alvia