Blog - recepty

Hrátky s boloňskou omáčkou

15. 3. 2021

Věděli jste, že i v přísné fázi programu Metabolic Balance si můžete připravit boloňskou omáčku? Zapomeňte ale přitom na rozvařené špagety s kečupem. Originální boloňská omáčka (italsky ragù alla bolognese, ragù bolognese nebo jednoduše ragù) je původně italská omáčka založená na mase, jež je typická pro město Bologna a používala se v kombinaci s těstovinami typu tagliatelle nebo lasagne.
Aktuálně ji italští kuchaři vaří v mnoha různých variantách, využíváno je hovězí maso, čerstvá neuzená pancetta, cibule, mrkev, celer a passata či rajčatové pyré, suché bílé víno, sůl, pepř.
Jako obvykle, i v případě této omáčky jsem výběr surovin upravila a přípravu přizpůsobila pravidlům "metabolického" stravování. Hovězí maso se v řadě jídelních plánů vyskytuje. Většinou si ho melu, vlastně spíš sekám v sekáčku sama ve větším množství. Rozdělím na jednotlivé porce a část zmrazím. Pokud máte předem nachystané maso, je příprava omáčky rychlá a jednoduchá. Nebojte se experimentovat - i když v původních receptech převažuje maso hovězí, vepřové nebo jejich kombinace, neznamená to, že omáčka nemůže chutnat třeba i z mletého masa krůtího či kuřecího.

Základní boloňská omáčka "po metabolicku"

Ingredience:

porce mletého hovězího masa
porce zeleniny - kousek cibule, mrkev, řapíkatý celer, rajče (příp. protlak)
sůl, pepř
čerstvá bazalka
trochu řepkového oleje na restování
Postup:

Cibuli pokrájejte najemno, očistěte mrkev a řapíky celeru a pokrájejte na kostičky. Rozehřejte v hlubší pánvi trochu řepkového oleje, orestujte mrkev a celer. Po pár minutách přidejte cibuli, ještě chvíli opékejte. Přidejte mleté maso a vařečkou ho rozmělněte tak, aby se rozpadlo na kousky a nevytvořilo hrudky. Jakmile je opečené, můžete přidat krájená rajčata (příp. protlak), promíchejte a na mírném ohni nechte omáčku vařit, dokud nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.

Od 3. fáze si můžete k omáčce uvařit malou porci celozrnných těstovin. V přísné fázi tuto možnost nemáme, takže co s tím? Připravila jsem pár variant, jak boloňské ragú využít trochu jinak. Zkuste těstoviny nahradit třeba špagetami cuketovými.

Cuketové špagety s boloňským ragú

Postup je jednoduchý. Porci zeleniny do omáčky zredukujte tak, aby vám větší část (cca 2/3 porce) zůstala na cuketu. Cuketu oloupejte a připravte si dlouhé špagety - buď speciální škrabkou nebo obyčejnou škrabkou na brambory. Špagety buď spařte vařící vodou nebo je velmi krátce (cca minutu) orestujte na rozpálené pánvi. Pozor, rychle se rozvaří. Naaranžujte na talíř a přelijte připravenou omáčkou. Ozdobte čerstvou bazalkou. Můžete ještě posypat lahůdkovým droždím.

Z cukety nakrájené na dlouhé tenké plátky si můžete snadno připravit i lasagne. Nebo zkuste méně obvyklé lasagne zelné. Podobně lze využít třeba i lilek.

Zelné (cuketové) lasagne s boloňským ragú

Ingredience:

porce mletého hovězího masa
porce zeleniny - pekingské zelí, kousek cibule, malý kousek mrkve a celeru, rajský protlak
sůl
pepř
lahůdkové droždí
olej na opékání
bazalka na ozdobu

Připravte si boloňské ragú podobně jako na cuketové špagety, omáčku nechte řidší.

Budete potřebovat několik listů pekingského zelí. Listy operte, velikost listů uzpůsobte velikosti zapékací misky. Tvrdší spodní (a těžší) část jsem nechala na jiné jídlo (použila jsem je do salátu), 8 menších listů vytvořilo 4 vrstvy "nudlí". Na dno zapékací misky jsem vložila první dva listy, následovala třetina omáčky, další dva listy zelí, další omáčka. Poslední vrstvu zelí jsem posypala lahůdkovým droždím. Lasagne jsem dala zapéct do trouby - stačilo asi 30 minut na 200 °C

Pokud se rozhodnete pro lasagne z cukety, postupujete stejně, jen plátky lasagní nahradíte tenkými plátky cukety. Cuketu omyjte, osušte a odkrojte konce. Poté cuketu nakrájejte na tenké plátky v množství dle Vašeho jídelního plánu. Podobně jako u cuketových špaget - cca 2/3 porce zeleniny tvoří cuketa, zbytek porce zeleniny je v omáčce.

A co dělat v případě, že máte chuť na boloňskou omáčku, ale nechcete jíst maso? Zkuste variantu s čočkovou rýží.

Zelné lasagne s čočkovou rýží

Postup je stejný jako u předchozí verze, jen porci masa nahradí čočková rýže, kterou odvážíte a nasypete do pánve s omáčkou. Dostatečně podlijte, rýže tekutinu rychle nasaje a do 5 minut je dokonale uvařená. Dále už skládáte vrstvy "nudlí" a omáčky podobně jako u receptu výše.