Blog - recepty

Minestrone ve dvou verzích

16. 4. 2021

Polévky jsou obzvlášť v zimě (nebo i na jaře, pokud jaro vypadá tak jako to letošní, které se někde zapomnělo) mým oblíbeným jídlem - jsou rychlé na přípravu a s povolenou porcí chleba plně nahradí hlavní jídlo. Jedna z mých TOP je polévkaminestrone. K její přípravě je potřeba jen trocha zeleniny, která většinou v lednici je. Jako porci bílkoviny v zimě využívám fazole, které mívám do rezervy ve spíži v konzervě (bílé v mírně slaném nálevu). Právě polévky mě občas zachrání, když nestíhám z nějakého důvodu nakoupit nebo uvařit.

Minestrone je italská hustá zeleninová polévka. Mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, dále cibule, celer, mrkev, případně další zelenina. Neexistuje žádný pevně daný recept, většinou se prostě uvaří zelenina, která je v daném období k dispozici, resp. která je k dispozici v lednici. Takže kromě výše zmíněné zeleniny lze určitě přidat třeba i kapusta, fazolky, kedlubna, květák... V původních receptech se do ní přidávají často i těstoviny, rýže, nebo brambory, které jsem pochopitelně vynechala. Připravila jsem dvě verze polévky - zimní s fazolemi a letní se sýrovými tousty nebo krekry. Já vím, při pohledu z okna je do léta je ještě daleko, ale aspoň se máme na co těšit...

Zimní minestrone

Nazimní minestrone jsem použila mrkev, svůj oblíbený řapíkatý celer a kousek rajčete.


Letní minestrone

Letní verzi připravuji podobně, liší se jen použitou bílkovinou, v tomto případě jde o porci sýra. Nastrouhanou mozzarellu je možné buď částečně přidat rovnou do polévky, zbytek nasypat na plátek žitného chleba a dát pod gril zapéct. Nebo si můžete (předem) připravit moje oblíbené krekry a z chleba žitné krutony.

Na sýrové krekry budete potřebovat pouze porci mozzarely, která v receptu zastoupí bílkovinu.

Postup:

Sýr nastrouhejte - v tomto případě klidně nahrubo. Plech vystelte pečicím papírem nebo silikonovou fólií. Připravte si kulaté vykrajovátko o větším průměru. Na plech položte vykrajovátko a dovnitř nasypte tenkou vrstvu sýra. Formičku zvedněte a pokračujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete celou porci sýra. Pečte je asi 10 minut na 180°C. Sýr by se měl roztavit a spojit, na povrchu mírně zezlátnout. Nechte chvilku vychládnout a "příloha" k polévce je hotová.