Blog - recepty

Mandeláda aneb rozmazlujte se!

11. 1. 2021

Začátek roku je pro mnohé z nás obdobím, kdy se pokoušíme o změnu životního stylu - třeba s programem Metabolic Balance. Zkuste se začátkem programu obrátit pozornost především na sebe, svoje tělo, svůj metabolismus, svůj jídelníček. Jinými slovy - zkuste se otáčet kolem své vlastní osy. Mluvím teď především k dámám, ale nejen k nim. Z vlastní zkušenosti vím, že máme často tendenci se odbývat, většinu své energie věnujeme práci a svým nejbližším a na nás už nám nezbývá téměř nic. Pokud začínáte s programem, zkuste se následující dny a týdny soustředit především na sebe. Čas, který si věnujete, se Vám mnohonásobně vrátí. Recepty a tipy, které uvádím na svém blogu, mají sloužit především k inspiraci. Vymýšlejte si další kombinace, zkoušejte nová jídla, nebojte se experimentovat a svými výtvory se pochlubit. Uveďte tak svoji látkovou výměnu opět do rovnováhy.

Nezapomínejte, že jíme i očima. Jídlo si připravujte tak, abyste se na ně těšila a následně si na něm pochutnala. Argumenty na téma nedostatku času neberu, jídla podle Metabolic Balance jsou vesměs jednoduchá ve svých kombinacích a rychlá, co se přípravy týče. I tu krásnou snídani na fotografii jsem měla hotovou do pěti minut. Chystejte si jídla tak, aby Vám je okolí závidělo. A to se stane, věřte mi. Zvlášť když budete díky novým jídlům nejen dobře vypadat, ale i překypovat energií a dobrou náladou.

Místo lítostivých pohledů a poznámek typu: "Chudinko, ty držíš dietu, ty se musíš omezovat, jak dlouho to ještě musíš vydržet?" se velmi brzy dočkáte obdivných pohledů a komentářů: "Jé, to krásně voní, nádherně vypadá, co to máš? Můžu ochutnat?"

Za sebe mám dojem, že tak dobře jako s Metabolic Balance jsem nikdy nejedla. Na dotazy typu: "A kdy budeš jíst zase normálně?" odpovídám: "Ale já konečně jím normálně. Jinak už jíst nechci."

Dnes vlastně nepřicházím s receptem, resp. nepřicházím s novým receptem. Mandeláda je směs mandlí a slunečnicových semínek, která se v jídelních plánech podle Metabolic Balance vyskytuje velmi často buď v hlavních návrzích na snídani, nebo jako alternativa. Základní recept je většinou přímo součástí plánu. To je i moje oblíbená kombinace, tedy kombinace 30 g mandlí a 20 g slunečnicových semínek s jablkem. Mandle se semínky předem namočím rovnou v nádobě od ponorného mixéru, přidám oloupané, na kostky nakrájené jablko, skořici, lžičku mého oblíbeného za studena lisovaného oleje Alvia a krátce mixuji. V zimě, pokud preferujete teplé jídlo, je možné jablko i s mandeládou a vodou krátce podusit na kaši.

Na obrázku je mírně luxusnější kombinace, která připomíná spíš dezert, ale kouzlo je pouze v úpravě, suroviny zůstaly. Místo části jablka jsem použila jablečné pyré, které si buď vyrobíte sami, nebo zakoupíte v DM drogerii (zcela bez cukru a konzervantů). Z jednoho středně velkého jablka jsem připravila asi 4 lžíce pyré. Mandle do mandelády používám přírodní, neloupané. Několik loupaných mandliček jsem použila jen na ozdobu.

V pozadí je verze "za odměnu". Jde o stejnou verzi mandelády, jen obohacenou kouskem rozpuštěné čokolády. V přísné fázi s olejem můžete použít "metabolickou čokoládovou polevu". Tak říkám kombinaci lžičky za studena lisovaného oleje s troškou kvalitního kakaového prášku.

Přeji dobrou chuť! A nezapomeňte - rozmazlujte se 😊