Blog - recepty

Vánoční cukroví II

Vánočnímu cukroví jsem se obšírněji věnovala ve svém loňském příspěvku. Dnes chci přidat jen několik tipů a také jeden nový, velmi jednoduchý recept na vánoční bonbony, které sklidily velký úspěch. 

Vánoční cukroví ke svátkům patří a nemusíte se mu zcela vyhýbat ani v přísné fázi programu, pokud už máte povolené příležitostné vybočení z pravidel. Ale i ve třetí nebo čtvrté fázi platí pravidlo, že méně znamená více. To platí i u "zdravějšího" cukroví. Řadu metabolicky přívětivějších receptů najdete na mých stránkách. Pokud se jinak stravujete pestře a vyváženě, není důvod, proč byste si nemohli o svátcích dopřát pár kousků cukroví, např. jako malý dezert po obědě. 

Perníčky na obrázku níže jsou připravené podle klasického receptu, ale pšeničnou mouku jsem vyměnila za žitnou výražkovou, těsto jsem mírně dosladila medem. Další cukr není potřeba vzhledem k tomu, že perníčky jsou plněné "povidly" ze sušených švestek nebo meruněk (sušené ovoce namočím a vzápětí rozmixuji tyčovým mixérem). Na závěr jsem je polila tenkou vrstvou rozpuštěné hořké čokolády s vysokým podílem kakaa. 


Vánoční bonbony

Jednoduché a rychlé nepečené cukroví lze připravit doslova na poslední chvíli a lze ho vyrobit z pouhých dvou ingrediencí. Je nutné ho skladovat v chladu.

Ingredience:

Porce ořechů (50 g) - použila jsem mandle, ale můžete zkusit třeba ořechy vlašské
Porce sušeného ovoce (45 g) - meruňky, švestky nebo jiné nedoslazované ovoce (vyzkoušela jsem svoje oblíbené sušené višně, jsou příjemně nakyslé)
Na ozdobu: kvalitní hořká čokoláda, mleté mandle, kousky loupaných mandlí nebo prášek z lyofilizovaného ovoce

Postup:

Sušené ovoce jsem předem namočila (stačí půl hodiny), přebytečnou vodu slila a potom ovoce společně s mandlemi posekala v sekáčku na kompaktní pastu. Pastu jsem pomocí lžičky a navlhčených prstů natlačila do silikonové formy na ledové kostky a dala ztuhnout do mrazničky. Zmrzlé kostky lze z formy snadno vytlačit. Pokud chcete, můžete je ještě obalit v posekaných mandlích, prášku z lyofilizovaného ovoce, nebo namočit do rozpuštěné kvalitní hořké čokolády a na povrchu příp. ozdobit kouskem mandle. 

Uchovávejte v lednici.