Blog - recepty

Vepřové po sečuánsku

1. 3. 2021


Dostali jste chuť na asijskou kuchyni, ale v metabolicky příznivé podobě? Tak vyzkoušejte vepřové po sečuánsku. Jako obvykle jsem při přípravě jídla improvizovala. V původních receptech jsou využívány ingredience, které v jídelních plánech rozhodně nenajdete. Vynechala jsem kešu ořechy, chilli omáčku, cukr, škrob, kuřecí vývar a vzniklo jídlo, které voní exotikou, a přesto je metabolicky příznivé, výborné a velmi rychlé na přípravu. Celý oběd jsem měla hotový za 15 minut.

Ingredience: 

porce vepřového masa (medailonky z panenky)
porce zeleniny (baby brokolice, zelené fazolky, červená cibule)
sůl
sečuánský pepř (pokud nemáte, použijte mletý černý pepř)
stroužek česneku
olej
chilli paprička nebo špetka chilli koření
Na omáčku: 1 lžíce za studena lisovaného oleje, lžička sójové omáčky Tamari, lžička červeného vinného octa (bez karamelu)

Postup:

Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte nadrobno nakrájený česnek, očištěné růžičky brokolice, zelené fazolky a cibuli nakrájenou na měsíčky. Restujte asi 2 minuty. (Použila jsem baby brokolici, ale stejně dobře poslouží i brokolice klasická.)

Přidejte vepřové medailonky nakrájené na nudličky. Lehce osolte a opepřete. Společně restujte asi 10 minut do měkka. Zelenina by měla být tzv. "na skus".

Omáčku připravíte jednoduše smícháním oleje, sójové omáčky a octa. Dle potřeby mírně nařeďte vodou. Na závěr zalijte maso se zeleninou na pánvi omáčkou. Pokud máte rádi, přidejte kousek chilli papričky. Promíchejte, prohřejte a můžete podávat.