Blog - recepty
Jahodová sezóna ještě nekončí
Kdybyste se mě zeptali na nejoblíbenější ovoce z mé zahrady, jahody by s přehledem vyhrály. Kdo by nemiloval neopakovatelnou vůni a chuť čerstvých jahod uzrálých pod domácím sluncem.
Jahody s jogurtem, s oblíbenými ovesnými lívanečky, s mandeládou nebo jako metabolicky přívězivá zmrzlina či nanuk - tyto kombinace jsou stálou součástí mého jídelníčku.
Letos jsem se pokusila o několik nových dezertů, a protože měly úspěch, chci se o ně s Vámi podělit.
Takže Vás nyní zvu na malou ochutnávku.
Jahodové knedlíky
Ingredience:
60 g žitné mouky
porce tvarohu (bývá součástí seznamu sýrů) - 75 g
porce jahod - 120
ghee (cca lžička)
Těsto na knedlíky jsem připravila podle starého receptu
z pouhých dvou ingrediencí, tak jak jsem je kdysi vařila svým dětem, jen
jsem pšeničnou mouku vyměnila za žitnou. S těstem se pracovalo lépe, než
jsem čekala a na druhý pokus se knedlíky i krásně uvařily, aniž by se
rozpadaly.
Porci zeleniny jsem využila na polévku, která posloužila jako první chod (kombinace - sýr, zelenina, chléb, ovoce). Ghee se v jídelních plánech většinou vyskytuje až ve 3. fázi, ale výjimečně ho lze použít už dřív. Pokud máte hodně vyzrálé jahody a nepotřebujete knedlíky doslazovat, lze si na knedlících pochutnat už v přísné fázi s tukem.
Tvarohové knedlíčky (noky) s jahodovou omáčkou
Pokud dáváte přednost syrovým jahodám, zkuste si
uvařit knedlíky zvlášť - bez náplně. Těsto jsem vyrobila ze stejných přísad jako knedlíky. Mělo by být vláčné, jen mírně lepivé. Z připraveného těsta vytvarujte
menší kuličky, nebo (pokud se Vám nechce tvořit kuličky) zkuste ještě
jednodušší variantu, a to jsou noky. Připravíte je snadno tak, že těsto rukami
vyválíte do tvaru delších hadů cca 1 cm širokých a potom už jen nožem krájíte
cca 1 - 1,5 cm dlouhé noky. Knedlíčky (nebo noky) vhoďte do vařící vody a
několik minut vařte. Sceďte, přendejte na talíř a přelijte omáčkou, tzv.
merendou, příp. ještě dozdobte několika celými jahodami a lístky bazalky, máty
nebo meduňky. Jahodovou omáčku připravíte velmi snadno z opraných jahod,
které rozmixujete - oproti původnímu receptu na merendu vynecháte cukr a šlehačku na ozdobu. Zkuste
k jahodám do mixéru přidat pár lístků bazalky, kombinace jahod a bazalky
je velmi příjemná. Trochu tvarohu si můžete nechat a hotové knedlíčky jím na talíři posypat.
Ingredience:
75 g polotučného tvarohu
45 g žitné krupice a žitné celozrnné mouky (zhruba v poměru 1 : 1)
120 g hodně vyzrálých jahod
bazalka, příp. vanilkový lusk na omáčku
Pozn.: Žitná krupice k dostání buď u mě v poradně nebo na www.metabolicka-kucharka.cz
Jahodový crumble
Recept jsem objevila v časopise pro chalupáře a
upravila jsem ho tak, aby byl v souladu s principy programu Metabolic
Balance.
Uvedené množství ingrediencí mi vystačilo na zapékací misku asi 28 cm dlouhou. Po upečení jsem crumble rozdělila na na několik porcí - v této podobě je recept určený pro 4. fázi jako dezert po obědě.
Ingredience:
250 g jahod
100 g nasekaných mandlí (cca 10 g z celkového
množství loupaných na posypání)
60 g žitné mouky
80 g ovesných (žitných) vloček
100 g ghee
špetka jedlé sody
vanilkový lusk
Postup:
Předehřejte se troubu na 180 °C. Na dno menší zapékací
misky vložte oprané, hodně vyzrálé sladké jahody nakrájené na kousky.
Z ostatních ingrediencí připravte drobenku a rovnoměrně ji navrstvěte na jahody. Na
závěr ji na povrchu ještě posypejte kousky oloupaných mandlí. Pečte asi 40 - 45
minut, dokud povrch nezačne mírně hnědnout.
Jahodový crumble jako snídaně
Mírně upravený recept lze využít i jako metabolickou
snídani pro 3. fázi nebo i přísnou fázi s tukem, samozřejmě
v případě, že všechny potřebné ingredience máte ve svém jídelním plánu.
Postup je stejný jako v předchozím receptu.
Polovinu žitných vloček jsem rozmixovala na mouku, malou část mandlí jsem
oloupala a nasekala nahrubo a na závěr použila společně s kousky čerstvých
jahod jako ozdobu na hotový crumble. Současně mandle posloužily jako bílkovina
pro pravidlo č.4 😊
Ingredience:
120 g jahod
50 g mandelády (30 g mandlí, 20 g slunečnicových
semínek)
30 g žitných vloček
lžička ghee
Piškotová roláda s jahodami
Recept na roládu není nový (viz velikonoční piškotová
roláda). Na naplnění jsem použila tvaroh mírně ovoněný borbounskou vanilkou a
lehce přislazený čekankovým sirupem a plátky hodně vyzrálých jahod čerstvě
utržených na zahradě. Zbytek tvarohové náplně a jahod posloužil na nazdobení.
Roláda měla opravdu velký úspěch u nemetaboliků. Obzvlášť potěšily komentáře typu: "Je výborná, přestože není
vůbec sladká!"
Vzhledem ke kombinaci bílkovin je recept vhodný od 4. fáze (nebo jako výjimečné vybočení i dřív - všechny suroviny použité na přípravu jsou metabolicky přívětivé).