Blog - recepty

Silvestrovské inspirace

30. 12. 2020

Vánoce jsou opět za námi a vy se již pravděpodobně připravujete na příchod nového roku. Jako příznivci zdravého životního stylu jistě nejste vyznavači majonézových chlebíčků, brambůrek, tyčinek a dalších pochutin, které se se silvestrovskými oslavami tradičně pojí. Zkuste letos připravit občerstvení trochu jinak a překvapte své blízké tím, že i zdravé pohoštění může být nejen krásné na pohled, ale i velmi chutné.

Přináším malou inspiraci, jak si "metabolicky" pochutnat i poslední den v roce. Svoje návrhy jsem rozdělila do několika témat podle zvolené bílkoviny. Ano, pokud chceme dodržet pravidla a nekombinovat v jednom jídle víc bílkovin, musíme si prostě vybrat jedno z témat. Ale i při použití jedné bílkoviny lze vymyslet řadu variant pohoštění.

Jako první téma jsem vybrala svého oblíbeného lososa, tentokrát uzeného.

Co říkáte na lososové caprese?

Nebo jednohubky s lososovou pěnou a uzeným lososem?

Připravíte je jednoduše. Stačí nakrájet na tenké plátky žitné pečivo. Bagety si peču sama za pomoci silikonové formy. Těsto používám stejné jako na žitný kváskový chléb, snad výjimečně přidám malý podíl chlebové pšeničné mouky. Lze ale použít i různé žitné bulky, které jsou již běžně k dostání ve většině řetězců. Lososová pěna je připravená z konzervovaného lososa ve vlastní šťávě, stačí ho jen najemno rozmixovat ponorným mixérem, příp. mírně dochutit několika kapkami citronu a špetkou pepře. A pak už jen mažeme na pečivo, zdobíme plátky uzeného lososa, snítkou kopru nebo petrželky, příp. kouskem citronu. Jednoduché a výborné. Další možností je místo plátků pečiva použít třeba kolečka ozdobně nakrájené okurky.

Další, 2. téma je ve znamení šunky.

Co říkáte na šunkové kornouty plněné zeleninou a avokádovou majonézou?

Nebo rolky z hovězí šunky plněné černým kořenem?

Místo černého kořene se dá použít třeba i konzervovaný chřest.
Pro ty, kteří se neobejdou bez chlebíčků, jsem připravila

šunkové metabolické chlebíčky:

Jsou z plátků žitného chleba vykrojených kulatou formičkou o větším průměru. Zbytky chleba můžete využít třeba na krutony do polévky. Pomazánka je kombinací kousku avokáda rozmixovaného s několika plátky šunky nakrájené na jemné kousíčky. Dochucování není nutné, většina dostupných i velmi kvalitních šunek je slaná víc než dost. Další šunka zdobí chlebíček a společnost jí dělá zelenina podle vašeho výběru - plátky rajčete, papriky, okurky, příp. olivy, výjimečně i sušená rajčata, kapary... no a pár snítek petrželky nebo jiných natí či bylinek na ozdobu nesmí chybět.

3. téma jsou vajíčka a s nimi další varianta chlebíčků pro ty, kteří nemohou žít bez majonézy. Recept na falešnou majonézu už asi znáte. Tenké plátky žitné bulky bohatě potřete majonézou. Na ni posadíte další vejce nakrájené na plátky no a opět zeleninu dle vlastního výběru. Tahle varianta oslovila i přátele nemetaboliky. Pokud jste ve 4. fázi, je možné vajíčko občas zkombinovat s další bílkovinou... to už nechám na vás, já vystačila s vejcem. Co třeba kousek sýra nebo kvalitní šunky?

Poslední téma je sýrové, moje oblíbené, nejoblíbenější. (V těsném závěsu jsou ryby.) Nějaké starší recepty na občerstvení jsou k dohledání zde:

A teď hurá na ty nové. Na sýrové košíčky a krekry budete potřebovat tvrdý sýr. Osvědčil se mi zcela obyčejný Eidam (30 % tuku). Ale pokud se chcete na Silvestra fakt odvázat, můžete zkusit třeba parmezán. Slané pusinky jsou připravené ze sýra Cottage, který se v řadě jídelních plánů (včetně mého) vyskytuje již v přísné fázi. Jedná se o jemný hrudkový sýr. Doporučuji koupit sýr bez příchutě. Bylinkami nebo česnekem si ho příp. dochutíte sami.

Sýrové košíčky

Také máte rádi vůni a chuť krusty ze sýra na zapékaných pokrmech? Tak proč si na Silvestra neužít rozpečený sýr jako hlavní jídlo?

Ingredience:

porce tvrdého sýra (100 g)
náplň: porce zeleniny na naplnění - avokádo, rajče, olivy, dle chuti sůl, pepř, bylinky na ozdobu ozdobu

Postup:

Sýr nastrouhejte raději najemno. Hrubé kousky jsou efektnější na pohled, ale špatně se s nimi pracuje, což zjistíte, až začnete tvořit kolečka. Plech vystelte pečicím papírem nebo silikonovou fólií. Připravte si kulaté vykrajovátko o průměru min. 5 cm. Velikost volte podle toho, jakou vlastníte formu na muffiny. Mám raději malé drobné chuťovky, takže jsem použila formu na malé muffiny (horní průměr 5 cm).
Na plech položte vykrajovátko a dovnitř nasypte tenkou vrstvu sýra. Formičku zvedněte a pokračujte stejným způsobem, dokud nespotřebujete celou porci sýra a plech není plný sýrových koleček. Pečte je asi 10 minut na 180°C. Sýr by se měl roztavit a spojit, ale neměl by hnědnout ani se příliš roztékat do stran.
Pokud chcete vyrábět košíčky, přendejte kolečka do formy na malé muffiny. Vmáčkněte je do jamek a nechte je ještě chvíli péct v troubě do růžova (jen cca 2 minuty). Košíčky by měly být lehce křupavé, ale nesmí se v troubě začít znovu roztékat. Nechte je ve formě úplně vychladnout. Po vychladnutí je opatrně vyjměte ven. Nyní jsou připravené k plnění.
Tady se fantazii opět meze nekladou. Použila jsem avokádo rozmixované se špetkou soli, pepře, dochucené kousky sušených rajčat a kapary. Košíčky jsem dozdobila kousky rajčat, černých oliv, zbytkem strouhaného sýra.... Ale můžete použít jakoukoliv jinou zeleninu, výborná je dokonce i zelenina restovaná, třeba brokolice.

Pokud nechcete vyrábět košíčky, můžete připravit kolečka menší a dochutit je třeba sušenými bylinkami (třeba provensálské bylinky se sýrem výborně ladí). V tom případě nechte kolečka v troubě o trochu déle, měla by být mírně růžová a lehce křupavá. Po upečení je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. I kolečka je možné případně zdobit - použít je jako podklad pro zeleninu či zeleninové dipy nebo je prostě jen vyskládat na mísu a doplnit nejlépe ozdobně nakrájenou zeleninou.

Sýrové pusinky

Jde vlastně o slané sušenky. Recept jsem našla kdysi kdesi (nejspíš v některém časopise Albert). Pochopitelně jsem ho upravila do "metabolické" podoby, upekla sušenky a nechala otestovat. Chutnaly mně i synovi "nemetabolikovi", tak jsem se rozhodla je připravit letos nejen pro nás, ale i pro přátele jako součást silvestrovského pohoštění.
Ingredience:

65 g žitné mouky (použila jsem celozrnnou jemně mletou)
150 g sýra Cottage
asi čtvrt lžičky hrubé soli
špetka kypřícího prášku do pečiva
lžíce oleje (nebo 20 g ghee - pokud můžete)

Postup:

Předehřejte si troubu na 220°C. V misce promíchejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte olej nebo máslo nakrájené na drobné kostičky. Vypracujte "těsto", bude sypké, připomíná spíš drobenku. Přidejte sýr a umíchejte husté těsto. Lžičkou tvořte hromádky (podobné jako bílkové pusinky). Hromádky by měly být malé a spíš lehce čnít do výšky, počítejte s tím, že se v troubě roztečou do tvaru placiček. Pečte je asi 15 minut do zlatova.

Ještě poslední tip - zelenina a sýr v této hravé úpravě pravděpodobně osloví i vaše děti.

Na závěr přeji nejen dobrou chuť, ale především vše dobré do nového roku. Snad bude pro mě i pro vás příznivější, než byl ten letošní.

Pokud vás moje tipy zaujaly, budu ráda za zpětnou vazbu, příp. fotky vašich výtvorů nebo vaše další variace a nápady na silvestrovské téma.