Maso (mimo drůbež)
Celozrnné žitné placky s masem a zeleninou
Ingredience:
porce mletého hovězího masa
porce zeleniny (avokádo, polovina rajčete)
kousek cibule
sůl
římský kmín, pepř
stroužek česneku
olej
Postup:
Nejprve si připravte placky z celozrnné žitné mouky (žitné tortilly) v množství podle plánu.
Avokádo nakrájejte na slabší plátky, rajče na kousky a cibulku
šikmým řezem na plátky. Římský kmín rozdrťte v hmoždíři (lze přidat
i celý) a česnek utřete se solí. Na rozpálenou pánev vložte mleté
maso, přidejte drcený římský kmín, česnek a opékejte. K opečenému
masu přidejte cibulku, promíchejte, chvíli restujte. Přidejte rajče
a avokádo a prohřejte (zelenina by se neměla dusit, jen prohřát).
Nakonec stáhněte z ohně. Do hotové náplně můžete přidat trochu za
studena lisovaného oleje.
Placky ohněte a naplňte směsí. Můžete ještě ozdobit sekanou
petrželkou nebo přidat nudličky listového salátu.
Tip: Žitné placky lze plnit různými náplněmi. Dle svých preferencí je můžete zkusit připravit i s jiným masem (výborné je i maso pečené), nebo zkuste placky naplnit sýrem, příp. je dát ještě na chvíli na gril zapéct. Placky jsou výborné i za studena v případě, že potřebujete oběd na cesty.