Maso (mimo drůbež)

Zelňáky

Zelné placky jsem vyrobila podle klasického staročeského receptu, místo škvarků a sádla jsem použila vepřové maso, vynechala jsem vejce a mouku a placky jsem místo smažení upekla v troubě.
Jednoduché, rychlé a chutné jídlo :-)

Ingredience:

porce vepřového masa
porce bílého kysaného zelí
zelenina na oblohu (nemusí být)
sůl, pepř, mletý kmín, majoránka
olej

Postup:

Vepřové maso pomelte. (Většinou kupuji větší kousek masa, které pomelu, rozdělím na porce a uložím do zásoby do mrazáku.) Zelí vymačkejte, příp. propláchněte, pokud je nemáte rádi příliš kyselé. Zelí v míse smíchejte s masem, osolte, přidejte koření, příp. lžíci oleje, lze však spojit i bez oleje. Plech si vystelte pečicím papírem. Z těsta vytvořte na pečicím papíře placky (jedna porce vystačí asi na 3 placky). Vložte do předehřáté trouby a asi půl hodiny nechte při vyšší teplotě péct. Další možnost je připravit zelňáky v horkovzdušné fritéze, v tom případě stačí 15 minut při 180 stupních. Hotové placky naaranžujete na talíř a ozdobte zeleninou. Jako příloha je ideální žitný chléb.

Placky jsou dobré i studené - vhodné i do krabičky :-)