Houby
Zeleninový salát s nakládanou hlívou ústřičnou
Ingredience:
porce hlívy ústřičné - bílkovina
porce hlívy ústřičné - bílkovina
porce zeleniny - kousek cibule, mrkev, celer,
příp. jiná zelenina, např. listové saláty, rajče, paprika, zelí
malý kousek čerstvé chilli papričky (nemusí být)
sůl, mletý pepř
malý kousek čerstvé chilli papričky (nemusí být)
sůl, mletý pepř
půl lžičky celozrnné hořčice
kousek prolisovaného česneku
čajová lžička octa balsamiko nebo jablečného
kousek prolisovaného česneku
čajová lžička octa balsamiko nebo jablečného
za studena lisovaný olej
Postup:
Salát je potřeba připravovat předem, nejlépe chutná, když se hotový alespoň hodinu zaleží (ideálně přes noc). Nejprve si připravte houby - očištěné a nakrájené na nudličky je povařte v mírně osolené vodě. Přeceďte přes síto a nechte okapat a
vychladnout. Mezitím si připravte salát ze zeleniny a zálivku. Smíchejte lžíci oleje s octem, solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, hořčicí, kousíčkem prolisovaného (příp. sušeného) česneku a malým kouskem nadrobno nakrájené chilli papričky. V misce promíchejte salát, vychlazené houby a zalijte připravenou zálivkou. Nechte odležet v lednici. Podávejte s žitným chlebem
Salát je vhodný i do krabičky.