Houby

Zeleninový salát s nakládanou hlívou ústřičnou


Ingredience: 

porce hlívy ústřičné - bílkovina
porce zeleniny - kousek cibule, mrkev, celer, příp. jiná zelenina, např. listové saláty, rajče, paprika, zelí
malý kousek čerstvé chilli papričky (nemusí být)
s
ůl, mletý pepř
půl lžičky celozrnné hořčice
kousek prolisovaného česneku 
čajová lžička octa balsamiko nebo jablečného 
za studena lisovaný olej

Postup:

Salát je potřeba připravovat předem, nejlépe chutná, když se hotový alespoň hodinu zaleží (ideálně přes noc). Nejprve si připravte houby - očištěné a nakrájené na nudličky je povařte v mírně osolené vodě. Přeceďte přes síto a nechte okapat a vychladnout. Mezitím si připravte salát ze zeleniny a zálivku. Smíchejte lžíci oleje s octem, solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí, hořčicí,  kousíčkem prolisovaného (příp. sušeného) česneku a malým kouskem nadrobno nakrájené chilli papričky. V misce promíchejte salát, vychlazené houby a zalijte připravenou zálivkou. Nechte odležet v lednici. Podávejte s žitným chlebem
Salát je vhodný i do krabičky