Houby

Žampiony plněné nádivkou z divoké rýže a hlívy ústřičné

Ingredience:

porce hlívy ústřičné
porce rýže
větší žampiony (nebo žampiony portobello)
listový salát na oblohu
1 lžíce za studena lisovaného oleje
sůl, pepř
houbové koření nebo sušené houby (nemusí být)
pažitka nebo jiné bylinky na ozdobu


Postup:

Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky, můžete lehce orestovat na trošce oleje. Podlijte a duste do změknutí. Žampiony použijte raději větší a plošší - nejlépe se pracuje se žampiony portobello. Nožičky odřízněte, můžete je použít k jinému jídlu. K uvařené rýži přimíchejte hlívu, dochuťte dle potřeby solí, špetkou pepře, příp. houbovým kořením. Nádivkou naplňte žampiony, vložte je do pekáčku, mírně podlijte vodou a dejte do trouby na cca 20 - 30 minut zapéct (dle velikosti žampionů). Na talíři ozdobte směsí listových salátů a posypejte bylinkami.