Drůbež
Žampiony plněné mletým kuřecím masem
Ingredience:
porce kuřecích (nebo krůtích) prsou
porce žampionů s většími klobouky (nebo portobello)
cibulka (šalotka) nebo pórek
1 stroužek česneku
sůl, mletý pepř, mletá paprika, lahůdkové droždí
listové saláty, za studena lisovaný olej - na oblohu
petrželka na ozdobu
Postup:
Maso nameleme nebo nasekáme
v sekáčku. Smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, česnekem,
ochutíme solí, pepřem, papřikou příp. dalším kořením - dle chuťových preferencí. Kuřecí maso se krásně
tvaruje, není třeba je spojovat strouhankou ani vejcem. Žampiony
očistíme, nožičky nakrájíme na drobné kousky a přidáme do masové směsi. Kloboučky
naplníme masovou směsí, lehce posypeme lahůdkovým droždím (pro sýrovou chuť), vložíme do pekáčku vystlaném pečicím papírem a pečeme asi 20 minut. Mezitím si na talíř připravíme oblohu z listových salátů, mírně osolíme a pokapeme kvalitním, za studena lisovaným olejem.
Naskládáme na talíř, polijeme šťávou z výpeku, do které jsme přidali trochu za studena lisovaného oleje. Posypeme petrželkou.
Tip: Pokud můžete, nakrájenou cibuli, česnek a nožičky žampionů předem orestujte na trošce ghí, teprve potom přidejte do masové směsi, nebo pro změnu obohaťte ještě hrstí baby špenátu.