Dezerty a vánoční cukroví 

Višňové pralinky

Ingredience:
  • porce mandelády
  • poloviční porce sušených višní bez cukru (lze použít i jiné ovoce, višně jsou však příjemně pikantní)
  • špetka bourbonské vanilky (z DM drogerie)
  • lžička kokosového oleje
  • kakaové boby nepražené drcené
  • kousek kvalitní čokolády na polevu

Postup:

Sušené višně umelte nebo nasekejte v sekáčku. Mandeládu rozmixujte v mixéru najemno. V misce smíchejte obě ingredience, přidejte nahřátý kokosový tuk, vanilku a kakaové boby. Míchejte, dokud se jednotlivé ingredience nespojí a nevytvoří mírně lepivé těsto. Dle potřeby zahustěte troškou mandlové mouky nebo naopak přidejte kokosový tuk. Hotové těsto nechte chvíli vychladit v lednici. Navlhčenýma rukama tvořte kuličky. Hotové kuličky nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku a mezitím si nalámejte do kastrolku kousky čokolády, které rozpustíte ve vodní lázni. Kuličky vložte do polevy a lehce je obalte. Poleva na vychlazených kuličkách rychle ztuhne. Hotové kuličky položte na alobal a nechte ztuhnout v lednici.

Z jedné dávky vyrobíte cca 10 kuliček - záleží na velikosti.

Pozn.:

Kuličky jsou výborné i bez polevy, pokud čokoládu "nemusíte", lze ji vynechat a kuličky obalit třeba ve strouhaných mandlích.