Tvaroh a sýry

Tvarohová pomazánka

Ingredience:
  • porce tvarohu (lze použít i žervé nebo ricottu)

  • sůl

  • česnek

  • bylinky dle chuti (oregano, tymián, pažitka, petrželka) - nejlépe čerstvé

  • olej

  • porce zeleniny na oblohu

Postup:

Tvaroh v misce rozšleháme s rozetřeným česnekem a trochou vody, přidáme sůl a bylinky dle chuti, olej. Pomazánka výborně chutná s žitným chlebem a zeleninovou oblohou.

Místo bylinek lze do pomazánky vmíchat i čerstvé natě - pažitku, petržel, naťovou cibulku apod. Ve třetí fázi lze místo vody použít i trocha mléka, pomazánka je krémovější.

Pomazánkou lze také plnit vhodné druhy zeleniny - listy salátu, čekanky, vydlabanou okurku apod.

Jinou variantou může být celerová pomazánka. Do tvarohu vmícháme celer (cca 1/3) a mrkev (2/3), které jsme předem nastrouhali najemno. Osolíme, přidáme česnek a cibuli a podáváme.