Maso (mimo drůbež)

Srnčí ragú s houbovými placičkami

Ingredience:

porce srnčího masa (lze využít i jinou zvěřinu)
porce zeleniny (mrkev, celer, petržel, rajče) 
kousek cibule
sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list, tymián
olej nebo ghee (od 3. fáze)
na placičky: lesní houby nebo žampiony, kousek celeru, strouhanka z jednoho knäckebrotu (nebo lžička žitné mouky), sůl, kmín, pepř, příp. houbové koření


Postup:

Srnčí maso odblaňte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli pokrájejte najemno, kořenovou zeleninu na kostky. Zeleninu vložte do nádoby na rozehřátý olej a nechte zprudka orestovat dozlatova. Přidejte srnčí maso, koření, osolte, opepřete a dále restujte. Rajče rozkrojte a nechte chvíli podusit (pokud chcete stáhnout slupku), potom nakrájejte na kostky a vše duste doměkka. Ve 3. fázi můžete podlít troškou červeného vína :-)

Mezitím si poduste houby nakrájené na plátky, přidejte celer, sůl a koření. Po změknutí celer a část hub (cca třetinu) vyjměte a rozmixujeme na kaši. V misce smíchejte se zbytkem hub (bez šťávy, těsto musí být husté), přidejte žitnou strouhanku a promíchejte. Pokud jste použili žampiony, můžete dochutit houbovým kořením, které žampionům dodá výraznější houbovou vůni. Lžičkou pokládejte na pečicí papír hromádky a vytvořte menší placičky. Dejte zapéct na půl hodiny do středně vyhřáté trouby.

Část zeleniny z ragú můžete rozmixovat, pokud chcete vyrobit "omáčku". Naaranžujte na talíř, místo knedlíků přidejte houbové placičky.