Maso (mimo drůbež)

Špíz z dančího masa s batátovými tolárky 

Ingredience: 

porce dančího masa (lze využít i jinou zvěřinu)
porce zeleniny (žampiony nebo jiné houby, cibule, batát) 
sůl
koření na divočinu (směs bez glutamátu nebo si koření připravte sami z drceného jalovce, bobkového listu, tymiánu, černého pepře, nového koření, muškátového oříšku, rozmarýnu)
olej

Postup:

Dančí maso nakrájejte na kousky, posolte a naložte do směsi oleje a koření. Nechte nejlépe přes noc rozležet v lednici. Cibuli nakrájejte na kolečka, žampiony na větší plátky a střídavě napichujte na jehlu kousky masa, hub a cibule. Předehřejte si troubu. Špízy vložte do nádoby vystlané pečicím papírem a dejte cca na půlhodinu zapéct. Mezitím si připravte batátové tolárky. Porci batátu oloupejte, nakrájejte na kolečka a dejte péct do předehřáté trouby na plech vystlaný pečicím papírem, nebo můžete použít podobně jako já horkovzdušnou fritézu. Tolárky osolte, po upečení lehce zastříkněte olejem. Na talíř naaranžujte špíz, přelijte vypečenou šťávou, přidejte tolárky. Můžete ještě posypat pažitkou nebo petrželkou. 
Pokud nemáte v plánu batát, využijte jinou zeleninu, např. dýni, nebo si místo tolárků připravte zeleninové hranolky, pyré apod. Se zvěřinou dobře ladí i dýně nebo červená řepa.