Vejce
Salát z květáku s falešnou majonézou
Stýská se vám po majonézových salátech a rádi byste si připravili zdravější verzi? Zkuste salát z vařeného květáku s "majonézou" z vařeného vejce. Doporučuji salát připravit dopředu a nechat zaležet do druhého dne. Vhodný i do krabičky s sebou do práce nebo na cesty, stačí přidat plátek žitného chleba.
Ingredience:
Bílkovina: 2 vejce
Porce zeleniny: květák
kousek cibule, kyselá
okurka na majonézu
lžíce oleje
balsamiko ocet
sůl, pepř
celozrnná hořčice
Postup:
Nejdříve rozeberte opraný květák na růžičky a uvařte ho v mírně osolené vodě cca 10 minut. Současně si uvařte i dvě vejce natvrdo. Vychladlá vejce oloupejte, z jedné poloviny nebo z celého jednoho vejce si připravte majonézu. Vejce nakrájené na kousky rozmixujte v nádobce ponorným mixérem společně se lžící oleje, lžičkou octa, pokrájenou okurkou, solí, pepřem a troškou hořčice. Dle potřeby mírně zřeďte vodou. Přidejte najemno nakrájenou cibulku.
Vychladlý květák polijte v misce majonézou, promíchejte a přidejte další vejce pokrájené na čtvrtky.