Luštěniny

Salát z černé čočky s restovanou zeleninou

Ingredience:

porce černé čočky

porce zeleniny (mrkev, cuketa, jarní cibulka, příp. ředkev, ředkvička)
kousek zázvoru
sůl, mletý pepř
balsamikový ocet
za studena lisovaný olej
pažitka, zázvorová máta nebo čerstvý koriandr


Postup:

Čočku si předem uvařte. Mrkev a cuketu okrouhejte a škrabkou na brambory nakrájejte delší nudle. Připravenou zeleninu chvíli restujte na rozpálené pánvi (lze i bez tuku), lehce osolte, příp. přidejte kousek česneku). Připravenou zeleninu nechte chvíli vychladit Do mísy nasypejte na kolečka nakrájenou jarní cibuli, přidejte čočku, vychlazenou zeleninu, kousek nastrouhaného zázvoru a dochuťte zálivkou z octa, oleje, soli a pepře. Dobře promíchejte a nechte chvíli odležet. Můžete ještě přidat čerstvou zeleninu nebo saláty. Posypejte čerstvými bylinkami a podávejte s žitným chlebem.