Drůbež

Roláda z krůtích prsou s houbovou omáčkou

Ingredience:

  • porce krůtích prsou

  • kousek cibule

  • porce žampionů

  • porce baby špenátu

  • sůl, pepř

  • houbové koření

Postup:

Nejdříve si připravíme maso na roládu. Použijeme raději dvojnásobnou nebo i trojnásobnou porci masa. Maso nařízneme tak, aby vznikl plát, příp. ještě lehce naklepeme. Osolíme, opepříme a poklademe lístky opraného špenátu. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a lehce podusíme (nebo použijeme žampiony z konzervy). Část přidáme na roládu, zbytek si necháme zatím stranou. Roládu opatrně zavineme a převážeme (doporučuji obyčejnou režnou nit, modrý provázek je méně vhodný). Roládu rychle opečeme na hlubší pánvi nebo v rendlíku, přidáme najemno nakrájenou cibuli, posypeme houbovým kořením (nebo přidáme sušené houby, pokud máme), podlijeme a dusíme. Přidáme zbytek žampionů. Když je maso měkké, vyndáme je a uložíme v teple. Šťávu i s houbami rozmixujeme, aby nám vznikla hustá omáčka. Dle potřeby ještě dochutíme. Roládu nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou a podáváme. Pokud jsme nevyčerpali celou porci zeleniny, můžeme si připravit ještě zeleninový salát.

Roláda vypadá luxusně a podobně i chutná. Přestože je připravená dle principů metabolic balance, pochutná si na ní i případná návštěva. Od 3. fáze je možné přidat ještě malou porci rýže jako přílohu.

Tipy: Základní roládu lze snadno obměnit tak, že místo houbové omáčky ze žampionů použijeme jako přílohu baby špenát lehce podušený na česneku. Pro změnu se jako příloha dá použít i dýňová omáčka.