Drůbež
Roláda z krůtích prsou s houbovou omáčkou
Ingredience:
porce krůtích prsou
kousek cibule
porce žampionů
sůl, pepř
houbové koření
Postup:
Nejdříve si připravíme maso na roládu. Použijeme raději dvojnásobnou
nebo i trojnásobnou porci masa. Maso nařízneme tak, aby vznikl plát,
příp. ještě lehce naklepeme. Osolíme, opepříme a poklademe lístky
opraného špenátu. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a lehce
podusíme (nebo použijeme žampiony z konzervy). Část přidáme na
roládu, zbytek si necháme zatím stranou. Roládu opatrně zavineme a
převážeme (doporučuji obyčejnou režnou nit, modrý provázek je méně
vhodný). Roládu rychle opečeme na hlubší pánvi nebo v rendlíku,
přidáme najemno nakrájenou cibuli, posypeme houbovým kořením (nebo
přidáme sušené houby, pokud máme), podlijeme a dusíme. Přidáme
zbytek žampionů. Když je maso měkké, vyndáme je a uložíme v teple.
Šťávu i s houbami rozmixujeme, aby nám vznikla hustá omáčka. Dle
potřeby ještě dochutíme. Roládu nakrájíme na plátky, polijeme
omáčkou a podáváme. Pokud jsme nevyčerpali celou porci zeleniny,
můžeme si připravit ještě zeleninový salát.
Roláda vypadá luxusně a podobně i chutná. Přestože je připravená dle principů metabolic balance, pochutná si na ní i případná návštěva. Od 3. fáze je možné přidat ještě malou porci rýže jako přílohu.
Tip: Základní roládu lze snadno obměnit tak, že místo houbové omáčky ze žampionů použijeme jako přílohu baby špenát lehce podušený na česneku. Nebo zkuste roládu doplnit květákovou rýží.