Houby
Rizoto z hlívy ústřičné a divoké rýže
Kombinace hlívy s divokou rýží a hlívou ústřičnou a zeleninou se v některých plánech objevuje. Indiánská divoká rýže se od klasické rýže liší vzhledem, ale i chutí. Má dlouhá černá zrna, méně se navaří, zůstává mírně křupavá a její chuť je výraznější. Fakticky se nejedná o rýži, ale o příbuzný druh trav s tenkými dlouhými černými zrny, který se pěstuje v Severní Americe. Zrna se konzumují nebroušená a jsou bohatší na bílkoviny než jiné obilniny, obsahují veškeré esenciální bílkoviny (včetně lysinu) a také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a mangan.
Pokud máte v jídelním plánu pouze hlívu, přidáte si rýži ve 3. fázi. Mimochodem - v prodejnách zdravé výživy je k dostání i přírodní rýže kulatozrnná, určená speciálně na rizoto.
Ingredience:
porce hlívy ústřičné
porce rýže
porce zeleniny (mrkev, celer,
příp. houby - žampiony, hřiby)
syrová zelenina na oblohu
kousek cibule
lžíce za studena lisovaného
oleje
sůl
pepř
houbové koření nebo sušené houby
(nemusí být)
Postup:
Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky. Na trošce oleje orestujte jemně nakrájenou cibulku, přidejte houby, na kostky nakrájenou zeleninu, příp. další houby (žampiony, hřiby - dle možností a chuťových preferencí), orestujte, po chvíli podlijte vodou a duste do změknutí. Přidejte rýži, zamíchejte a dochuťte kořením. Na talíři ozdobte listovým salátem nebo jinou zeleninou.
Takto připravené rizoto chutná jinak než rizoto italské, ale bylo výborné a navíc velmi syté!