Snídaně - vejce a maso

Žampionová paštika

Ingredience:

porce kuřecích prsou 
polévkové koření dle chuti (celý pepř, nové koření, bobkový list)
porce žampionů
šalotka
sůl 
pepř, špetka římského kmínu, houbové koření (nemusí být), tymián, příp. paštikové koření (bez soli a glutamátu - např. www.koreni-samuel.cz)
špetka granulovaného česneku
za studena lisovaný olej, ghee

Postup:

Nejdříve si uvaříme polévku. Maso nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme společně s kořením příp. kořenovou zeleninou a natěmi. Mezitím si nakrájíme šalotku, krátce orestujeme na pánvi, přidáme na plátky nakrájené žampiony, orestujeme, mírně podlijeme, lehce osolíme a dusíme do měkka. Dochutíme kořením, tymiánem a česnekem. Pokud můžeme, přidáme ghee. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, příp. přecedíme, vývar můžeme použít při přípravě jiného jídla na podlití. Maso i s polovinou žampionů rozmixujeme tyčovými mixérem.  Dochutíme dle potřeby paštikovým kořením a na závěr přimícháme druhou polovinu žampionů.  Mažeme na žitný chléb a můžeme ještě sypat natěmi nebo ozdobit vhodnou zeleninou.

Tip: Paštiku je vhodné připravit dopředu, vložit do sklenice a nechat přes noc v lednici rozležet, aby se chutě pěkně prolnuly.