Snídaně - vejce a maso

Pikantní pomazánka z vařeného drůbežího masa

Maso ke snídani je méně obvyklá varianta, ale pokud tento návrh máte v plánu podobně jako já, zkuste si o víkendu dopřát masitou snídani.

Ingredience:

  • porce kuřecích prsou

  • porce zeleniny - dle chuti a plánu

  • olivy

  • kousek cibule nebo šalotka

  • chilli paprička

  • sůl, pepř, rajčatové floky

  • lžička za studena lisovaného oleje

Postup:

Maso nakrájíme na kostky a vaříme v menším množství osolené vody do měkka. Měkké maso vyjmeme, příp. přecedíme, vývar můžeme použít při přípravě jiného jídla na podlití. Maso buď jemně nakrájíme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme najemno nakrájenou cibulkou, olivami nakrájenými na plátky, rajčetem nakrájeným na kostky, chilli papričkou (nemusí být), solí, pepřem, příp. rajčatovými floky (od 3. fáze můžeme použít i sušená rajčata v oleji), přidáme olej. Mažeme na žitný chléb a doplníme ještě vhodnou čerstvou zeleninou - listy salátu, ředkvičkami, paprikou apod.

Pozn.:

Pokud si pomazánku chceme připravit na večeři, můžeme vyrobit menu o dvou chodech. Do vývaru z kuřete vložíme vhodnou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer, pórek, brokolici apod.), povaříme, dochutíme dle zvyklostí a na talíři ozdobíme natěmi. Pomazánku můžeme připravit ostřejší a mazat ji na topinky z celožitného chleba, které vyrobíme nasucho (v topinkovači, na pánvi, v toustovači apod.), a potřeme nebo pokapeme olejem, do kterého jsme přidali prolisovaný kousek česneku, příp. bylinky.