Snídaně - Mléko

Omeleta z ovesných vloček a mléka


Ingredience:

porce mléka
mango nebo jiné ovoce, příp. ovocné pyré bez cukru, např. z manga
porce vloček
vanilkový lusk, skořice
lístky meduňky nebo aloisie trojlisté (citrónová verbena) na ozdobení

Postup:

Ovesné vločky nameleme nebo rozmixujeme na mouku. Smícháme s mlékem (cca dvěma třetinami porce, zbytek můžeme vypít - začínáme bílkovinou, příp. dát do kávy) a kořením. Necháme několik minut bobtnat, těsto by mělo mít konzistenci těsta na lívance. Pečeme na rozpálené teflonové nebo jiné kvalitní pánvi několik minut z obou stran, až jsou omelety křupavé. Poléváme ovocným pyré nebo zdobíme čerstvým ovocem, které můžeme i namixovat. Ozdobíme lístky čerstvé meduňky nebo aloisie. 

Pozn.: Pyré z manga můžete koupit zde: metabolicke-nezbytnosti.webnode.cz

Pokud nemáte v plánu kravské mléko, lze použít i mléko sójové, ovčí nebo kozí.

Omeleta výborně chutná i s jablkem nebo papájou, ale nebojte se experimentovat a použít i další ovoce - např. jahody. Jahodový přeliv vyrobíte snadno - stačí jahody rozmixovat a přelít jimi omeletu. Zbytek jahod a lístky máty použijete na ozdobení.

Pozn.: Aloisie trojlistá je vytrvalá aromatická rostlina s intenzivní citrónovou vůní. U nás se pěstuje jako přenosná rostlina. Používá se k ochucení ledových i teplých čajů, koktejlů, na vaření a pečení moučníků i potpourri, zmražená do kostek ledu a vonných bavlněných sáčků. Nálev z listů působí jako mírné sedativum, léčí zanícenou sliznici průdušek, zlepšuje trávení, odstraňuje žaludeční křeče a nadýmání, tlumí nadměrné bušení srdce (tachykardii), léčí žaludeční a dvanácterníkové vředy. Pomáhá při depresích a u některých typů migrén.