Snídaně - Mléko

Omeleta z ovesných vloček a mléka

Ingredience:

  • porce mléka

  • mango nebo jiné ovoce, příp. ovocné pyré bez cukru, např. z manga

  • porce vloček

  • vanilkový lusk, skořice

  • lístky meduňky nebo aloisie trojlisté (citrónová verbena) na ozdobení

Postup:

Ovesné vločky nameleme nebo rozmixujeme na mouku. Smícháme s mlékem (cca dvěma třetinami porce, zbytek můžeme vypít - začínáme bílkovinou, příp. dát do kávy) a kořením. Necháme několik minut bobtnat, těsto by mělo mít konzistenci těsta na lívance. Pečeme na rozpálené teflonové nebo jiné kvalitní pánvi několik minut z obou stran, až jsou omelety křupavé. Poléváme ovocným pyré nebo čerstvým ovocem, které můžeme i namixovat. Ozdobíme lístky čerstvé meduňky.

Pozn.: Pyré z manga můžete koupit zde: metabolicke-nezbytnosti.webnode.cz

Pokud nemáte v plánu kravské mléko, lze použít i mléko sójové, ovčí nebo kozí.

Omeleta výborně chutná i s jablkem nebo papájou, ale nebojte se experimentovat a použít i další ovoce - např. jahody. Jahodový přeliv vyrobíte snadno - stačí jahody rozmixovat a přelít jimi omeletu. Zbytek jahod a lístky máty použijete na ozdobení.

Pozn.: Aloisie trojlistá je vytrvalá aromatická rostlina s intenzivní citrónovou vůní.

U nás se pěstuje jako přenosná rostlina. Používá se k ochucení ledových i teplých čajů, koktejlů, na vaření a pečení moučníků i potpourri, zmražená do kostek ledu a vonných bavlněných sáčků.

Nálev z listů působí jako mírné sedativum, léčí zanícenou sliznici průdušek, zlepšuje trávení, odstraňuje žaludeční křeče a nadýmání, tlumí nadměrné bušení srdce (tachykardii), léčí žaludeční a dvanácterníkové vředy. Pomáhá při depresích a u některých typů migrén.

TIP: Palačinku můžete připravit s jakýmkoliv ovocem. V sezóně jahod doporučuji připravit si "jahodový přeliv" - jahody rozmixujete s troškou vody a špetkou vanilky a nalejete na hotovou palačinku. Ozdobíte lístky máty, meduňky nebo aloisie, příp. kousky jahod.