Snídaně - vejce a maso

Omeleta se žampiony

Ingredience:

1 - 2 vejce (dle plánu)
kousek cibule
porce žampionů
sůl
další zelenina na ozdobu (baby špenát, rukola, kousek rajčete apod.)

Postup:

Na rozpálené pánvi opečeme drobně pokrájenou cibuli, vložíme nakrájené, předem podušené žampiony, zalijeme vejci rozšlehanými se solí a trochou vody a upečeme omeletu. Na talíři doplníme čerstvou zeleninu dle plánu. 
Žampiony lze nahradit i jinými houbami, popř. cibuli vyměnit za pórek. 
Podobně lze připravit i slané vaječné omelety (bez cibule a žampionů), které po upečení naplníte různými náplněmi z dušené zeleniny a na talíři přehnete. Výborné jsou omelety se špenátem, který lze připravit bez obvyklého zahušťování či smetany - ochucený pouze cibulí, solí, pepřem a česnekem.