Snídaně - Mléko

Metabolické cookies


Ingredience: 

porce ovesných vloček
porce mléka (cca 2 lžíce do těsta, zbytek vypijete - bílkovina)
porce sušeného ovoce (švestky, meruňky - podle plánu)
špetka soli
asi čtvrt lžičky sody
špetka vanilky
půl lžičky kakaového prášku
nepražené kakaové boby
lžíce oleje (nebo ghee - od 3. fáze)

Postup:

Doporučuji připravit si větší porci (dvou nebo trojnásobnou) a po upečení rozdělit. Z jedné porce upečete asi 4 - 5 sušenek (podle velikosti). Ovesné vločky rozmixujte na mouku, přidejte sůl, sodu, kakao, vanilku a dobře promíchejte. Ovoce pomelte nebo nasekejte ponorným mixérem, přidejte k vločkám. Můžete přidat ještě menší množství kakaových bobů. Do těsta přilijte mléko a olej a znovu zamíchejte. Těsto by mělo být mazlavé, ale ne tekuté. Vytvořte z něj kuličky, vložte je na plech vystlaný pečicím papírem a rozmáčkněte na kolečka (na rozdíl od klasických cookies se vám na plechu tolik neroztečou). Pečte v mírně nahřáté troubě (cca 180o) asi 15 minut. Sušenky začnou trochu měnit barvu, ale měly by zůstat měkké.

Sušenky lze vzít s sebou v případě, že nesnídáte doma. Nezapomeňte na mléko J

TIP: Od 3. fáze lze kakaové boby vyměnit za kousíčky kvalitní hořké čokolády, příp. těsto lehce přisladit vhodným sladidlem (kokosový cukr, xylitol). Pokud využijete sušené ovoce, není slazení nutné. 

Pro změnu je možné sušenky připravit i s jablkem. Do těsta přidáme menší jemně nastrouhané jablko, snížíme množství mléka, vynecháme kakao a naopak přidáme skořici.