Snídaně - Semínka a mandle

Metabolická nutella (4. fáze)

Ingredience:

porce mandlí a slunečnicových semínek 
kakao dle chuti
olej
pasta z chufy - 1 lžička (příp. kokosový cukr, javorový sirup)

Postup:

Připravte si mandeládu obvyklým způsobem - mandle se semínky předem namočte a s částí vody rozmixujte. Přidejte kakao a vhodné sladidlo.

Podávejte doplněné vhodným ovocem - plátky jablek, hrušky apod.

Jde o zdravější variantu známé nutelly - vzhledem k nutnosti mírného doslazení použitelnou raději až od 4. fáze.

Pozn.:

Chufa- tygří ořech

Chufa (Cyperus esculentus) je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů (obsahuje především fosfor, vápník, hořčík), bílkovin, nenasycených mastných kyselin a přírodního cukru.

Naopak neobsahuje laktózu, fruktózu ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku. V současné době se chufa pěstuje především ve Španělsku.

První zmínky o chufě se datují cca před 4 tis. lety, kdy byla pěstována ve starém Egyptě v deltě Nilu.

Chufa se v čerstvém stavu využívá jako svačina sladké chuti, základ pro přípravu müsli (velmi populární v Německu a ve Švédsku), k výrobě mouky, k výrobě panenského olivového oleje nebo nápoje zvaného horchata ["orčata"].

(K zakoupení u mě v poradně)