Snídaně - Semínka a mandle
Mandlová paštika
Ingredience:
porce mandlí a slunečnicových semínek
porce žampionů (nebo jiných vhodných hub)
sůl, pepř
bylinky dle chuti
šalotka
kousek prolisovaného česneku (nemusí být)
lžíce za studena lisovaného oleje
Postup:
Předem namočenou směs mandlí a semínek rozmixujte (nezapomeňte si několik mandlí nebo semínek odložit zvlášť - bílkovina). Houby očistěte, nakrájejte na plátky. Šalotku nakrájejte najemno a orestujte ji na trošce ghee (pokud už můžete), přidejte houby a dále restujte. Mírně podlijte vodou a pod poklicí duste do změknutí. Nechte chvíli vychladnout, přidejte k rozmixovaným mandlím společně se solí, pepřem, česnekem a olejem a rozmixujte do hladka. V misce ozdobte mandlemi, natěmi nebo bylinkami.
Pokud máte v návrhu k této kombinaci žitný chléb, můžete jíst s chlebem, paštika je ale výborná i "na lžičku", příp. na plátcích zeleniny nebo s žitnými chipsy.
Ovoce můžete použít jako dezert po snídani.